В мозъците на децата, вглъбени в занимания със смартфона, протичат

...
В мозъците на децата, вглъбени в занимания със смартфона, протичат
Коментари Харесай

Пристрастяване към смартфона – детската зависимост


В мозъците на децата, вглъбени в занимания със смарт телефона, протичат реакции, съпоставими с тези при хора с разнообразни зависимости . Това демонстрира изследване, проследяващо рисковете от пристрастявания в детска възраст.

Проучването е извършено в Южна Корея и е особено ориентирано към деца с проявени признаци на взаимозависимост към смарт телефона си или към други, аналогични на него устройства и таблет, айпад и други

Сред 20 проследявани деца е открита нараснала невротрансмитерна интензивност в мозъчния център, виновен за задръжките и другите начини за надзор на държанието . Известно е, че тъкмо тази зона на мозъка е обвързвана със положенията на взаимозависимост и пристрастяване. Характерни за тях са отслабеният самоконтрол и невъзможността на човек да превъзмогне потребността от допир със средството, към което има взаимозависимост.

За следене положението на мозъка при участвалите в изследването деца е употребен нуклеарно - магнитен резонанс . Той регистрира концентрациите на избрани невротрансмитери в мозъка, след което данните са съпоставени с тези от проучването на деца без регистрирани зависимости.

Установено е, че пристрастяването към смарт телефона предизвика нараснала секреция на гама-аминобутирова киселина (GABA), която забавя естествените механизми на сигнализация в мозъка. Така с времето пристрастяването към смарт телефона и асоциираните с него биохимични процеси в мозъка може да отключат прояви на тревога и меланхолия .

Свързани публикации.. Молекули на щастието: GABA - зложелател на паниката 0 Смартфонът нездравословен за децата, колкото и тв приемника 0 Смартфонът в ръката на родител вреди на детето 0

Установено е, че след няколкоседмичен развой на когнитивно-поведенческа терапия равнищата на GABA в мозъка на децата се възстановяват, без съществени последици. Въпреки това учените преглеждат резултатите от изследването като явен сигнал, че несъразмерното прилагане на цифровите устройства от деца може да отключи при тях положения, съизмерими по съвестност с пристрастяването при възрастните.

Случаите на зависимости при възрастни се асоциират с промени в секрецията на допамин , само че изследването демонстрира, че като невротрансмитер GABA работи в същите региони на мозъка, повлиявани от допамина, и следствията върху мозъчната активност са идентични.

За момента не е проследен дълготрайният резултат от пристрастяването към цифровите устройства в детска възраст. Данните от изследването обаче са задоволително обнадеждаващи и демонстрират, че открит в точния момент и след подхванати навременни ограничения против него, казусът е реализуем.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР