В Москва започна погребението на бившия лидер на СССР Михаил

...
В Москва започна погребението на бившия лидер на СССР Михаил
Коментари Харесай

Виктор Орбан и Дмитрий Медведев пристигнаха на погребението на Горбачов

В Москва стартира погребението на някогашния водач на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов, предадоха организациите, представени от

Това ще стане на гала, която няма да бъде равносилна на държавно заравяне и ще премине без наличието на президента Владимир Путин или някой различен от водещите международни водачи, с изключение на унгарският министър председател Виктор Орбан. За траурната гала дойде някогашният президент Дмитрий Медведев. Това обаче се възприема необятно като неуважение към индивида, който управлява разпадането на Съветския съюз.

Горбачов, който умря във вторник на 91-годишна възраст, ще бъде заровен на Новодевическото гробище в Москва до брачната половинка си Раиса. Преди това ще има траурна гала в Колонната зала в Дома на съюзите, емблематична постройка покрай Кремъл, която се употребява за държавни погребения още от руско време. Тук са лежали и предшествениците на Горбачов, руски водачи като Ленин, Сталин и Брежнев.

На видео се вижда стотици руснаци подредени на опашки, чакащи да се простят с някогашния си водач. 

В Колонната зала свири мрачна музика. Огромен черно-бял портрет на Горбачов виси от балкона. Бившият президент лежи в отворен ковчег, ограден от почетна армия.  Има море от червени карамфили. 

 Очаква се церемонията да продължи два часа и да завърши до обяд. Достъпът до залата е свободен. 

До ковчегът на  някогашния руски водач облечени в черно с маски са щерка му и внучката му. 

Либералният политик Григорий Явлински е нa погребението и споделя: „ Тези хора пристигнаха при Горбачов, с цел да кажат „ Благодаря ви, господин Горбачов. Вие ни дадохте късмет, само че ние загубихме този късмет “.

Преди години Путин назова разпадането на Съюз на съветските социалистически републики „ най-голямата геополитическа злополука на века “. Беше добре известно, че Путин и Горбачов са имали обтегнати връзки. Последната им среща е била през 2006 година

Съвсем неотдавна близки до Горбачов оповестиха, че той е бил неудовлетворен от нашествието на Русия в Украйна, макар че е подкрепил анексирането на украинския полуостров Крим през 2014 г. 

Горбачов пое властта през 1985 година, въвеждайки смели промени и отваряйки Съюз на съветските социалистически републики към света. Но той не съумя да предотврати разпадането на съюза през 1991 година и доста руснаци го упрекват за годините на разтърсвания, които последваха. 

Церемонията няма да бъде равносилна на държавно заравяне
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР