В Москва се състоя 15-ата голяма пресконференция на държавния глава

...
В Москва се състоя 15-ата голяма пресконференция на държавния глава
Коментари Харесай

Путин не желае да е президент след 2024 г

В Москва се състоя 15-ата огромна конференция на президента на Руската федерация Владимир Путин. За конференцията бяха упълномощени 1895 публицисти, което е връх. През предходната година участваха 1702 публицисти.

Интерес провокира отговорът на Путин на въпрос за промени в конституцията на Русия. Президентът позволи анулацията на правилото за два мандата подред за президента. " Вашият обуздан прислужник отслужи два мандата, по-късно напусна тази служба и негово конституционно право бе да се върне на длъжността президент, тъй като това към този момент не бяха два поредни мандата ", изясни Путин. По думите му, точно формулировката " подред " смущава някои политолози и общественици, по тази причина може би тя би трябвало да отпадне ", разясни Путин. Според съветското издание на " Форбс ", отводът от думата " подред " ще направи невероятно преизбирането на Путин, който към този момент бе избиран два пъти. Член 81 от конституцията гласи, че едно и също лице не може да заема президентския пост два поредни мандата. Агенция Интерфакс напомня, че през 2012 година Путин към този момент е застъпвал сходна теза.

Путин приказва и за климатичните промени. Според съветския водач никой не знае аргументите за климатичните промени, само че е значимо да не се бездейства. Путин сподели още, че Русия не е измежду огромните замърсители. Той уточни данни на Организация на обединените нации, съгласно които Съединени американски щати, Китай и Европейски Съюз са най-големите, а Русия е зад тях с 6 %.

Президентът акцентира, че за последните години Русия е пуснала в употреба нови 8 атомни блока. " Това ни дава огромни преимущества в битката с климатичните промени ", сподели Путин, отбелязвайки, че в Русия е най-зелената в света енергийна конструкция.

По време на конференцията съветският президент дефинира основните триумфи на Русия в действителния бранш на стопанската система за последните 10 години. По думите на президента, 75% от индустриалните мощности в преработващата промишленост са основани от 2000 година. " Средната възраст на машините е 12 година, това приказва какво е направено за последното десетилетие ", акцентира Путин. Сред достиженията президентът също по този начин назова три нови летища, 12 железопътни гари, двойно нараствания брой федерални пътища.

" Ярък образец е селското стопанство. Съюз на съветските социалистически републики постоянно е бил покупател на зърно, в този момент Русия е най-големият снабдител на жито на международния пазар, ние изпреварихме Съединени американски щати и Канада ", добави той.

Русия е заинтригувана от подобряването на връзките със Съединени американски щати, увери президентът на Руската федерация. " Готови сме да продължим СТАРТ-3 още на следващия ден. Но към този момент нашите оферти остават без отговор. Ако го няма СТАРТ-3, в света няма да остане нищо, което да сдържа конкуренцията във въоръжението ", предизвести Путин.

Той не подмина и връзките с Украйна. Транзитът на газ през Украйна ще бъде непокътнат, макар че се построяват нови газопроводи. Русия е заинтригувана да резервира този газов кулоар, увери Путин. Той регистрира като позитивни измененията в Украйна, в това число решението на Киев да удължи закона за специфичния статут на Донбас. Държавният глава на Русия обаче счита, че нежеланието на Киев да изтегли войските от фронта е неправилно. Той за следващ път отхвърли в Източна Украйна да са ситуирани съветски войски. Въпросът за Донбас може да се реши с разговор с хората, а не със мощ, уверен е Путин. Според него срещата в нормандския формат през април ще бъде уместна, в случай че има позитивни промени.

Български публицист се опита да подари икона на Путин по време на конференция. " Това е подарък за вас ", сподели той, вдигнал подаръка над главата си. " Благодаря ви доста ", отговори президентът. Журналистът е Атанас Стефанов от " Булпрес ", който сподели преди конференцията, че иконата не е инцидентна, тъй като е настойник на народите на Русия и България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР