„В момента виждаме ерозия и политици, които отиграват една или

...
„В момента виждаме ерозия и политици, които отиграват една или
Коментари Харесай

Политологът Милен Любенов вижда ерозия в политическата класа

„ В момента виждаме ерозия и политици, които отиграват една или друга обстановка от ден за ден или замитат следващия скандал. В момента държавното управление лобира пред Европейската комисия да бъде преустановен мониторинговият отчет по механизма за съдействие и оценка. Най-големите лобисти за отпадането на този отчет са държавното управление и прокуратурата, а точно те подлагат на офанзива българския съд по един преднамерен и целеустремен метод “. Това сподели пред БНР Милен Любенов, политолог и учител в Софийския университет.

През последните дни беше публикувано отворено писмо в отбрана на правовата страна, подкрепено от стотици преподаватели, представители на интелигенцията и на културните среди, Неправителствени организации, жители. Любенов акцентира, че това писмо е естествена и закономерна реакция на академичната общественост в отбрана на правовата страна и на независимостта на съда.

„ Как да няма реакция, откакто 300 български съдии излязоха с невиждано послание към жителите с апел за поддръжка и отбрана, откакто главният орган, предназначен да отбрани независимостта на съда, а това е Съдебната гилдия във Висш съдебен съвет, абдикира от това свое обвързване. Колегията даже излезе с спорно мнение, с което на процедура взе страна с изказванието, че се солидаризира с това, че има нарушен баланс сред правото и справедливостта “, уточни политологът.

По думите на Милен Любенов не може за всеки обособен проблем, в който се случва някаква социална реакция, да се стига до законодателни промени и то в една доста комплицирана материя, каквото е наказателното право. „ Не може да се взимат решения на парче. Трябва систематичен метод, в който да са ангажирани експерти, да има публично разискване “, сподели той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР