В момента в Специализирания наказателен съд има 203 наказателни дела

...
В момента в Специализирания наказателен съд има 203 наказателни дела
Коментари Харесай

Над 20 000 секретни дела отлежават в Апелативния специализиран наказателен съд преди закриването му |

В момента в Специализирания углавен съд има 203 наказателни каузи от общ темперамент (НОХД) с към 13 000 тома, като по 135 от тях е даден ход на разпоредителното съвещание. СНС съхранява материални доказателства по 274 каузи, ситуирани в пет пространства на повърхност от 420 куб. м.

Регистратура " Секретно деловодство " разполага с 20 120 каузи, 7751 материални доказателствени средства, както и секретни материали по 295 НОХД, включващи 2204 тома, ситуирани в четири пространства.

Общият брой на архивните каузи и идните да бъдат архивирани е 31 990, а дълготрайните активи на СНС и АСНС са ситуирани на 3000 кв. метра.

Това се схваща от серия въпроси за администрирането и организацията на работа по отношение на прехвърлянето на делата и преназначаването на спецмагистратите, които насочат шефовете на СНС и Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) Мариета Райкова и Георги Ушев до Висшия правосъден съвет.

Писмото им ще бъде прегледано първо от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет на следващия ден, а по-късно и от Пленума на правосъдния съвет, заяви " ". В него двамата ръководители слагат въпроса за приложението на Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и желаят среща с кадровиците, с цел да ги обсъдят.

Измененията в Закон за съдебната власт плануват прекратяването на активността на профилираното правораздаване да е от 28 юли. Висящите каузи се трансферират в Софийския градски съд (СГС) и Софийския апелативен съд (САС), другите би трябвало да бъдат изпратени по подготвеност на окръжните съдилища в страната, а спецмагистратите се преназначават на квотен принцип.

Райкова и Ушев желаят да знаят по какъв начин ще се ползва разпоредбата и по какъв начин самите те ще бъдат преназначени.

Двамата упорстват да научат и по какъв начин ще бъде осъществено прехвърлянето на делата след окончателното закриването на спецсъдилищата и кой ще ги транспортира, дали наредбите в Закон за съдебната власт изискват прекачване на завеждането на висящите каузи от деловодната система на спецсъдилищата в ЕИСС на Софийски градски съд и САС, съответното ѝ прилагане от съдиите и правосъдните сформира, ангажирани с продължение на разглеждането на тези каузи, в коя постройка ще продължи фактическото доглеждане на тези каузи и с каква администрация.

Мариета Райкова и Георги Ушев се интересуват и по какъв начин ще се работи при положение, че заради обективи аргументи не бъдат спазени периодите в Закон за съдебната власт по преназначаването на магистратите заради прекъсване или обжалване на процедурите, а в същото време спецсъдилищата престанат да съществуват.

В началото на май основният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд искане за оповестяване на противоконституционност на разпореждания от измененията в Закона за правосъдната власт, с които бе закрито профилираното правораздаване. Но това не стопира действието на поправките в Закон за съдебната власт. Очаква се Конституционен съд да се произнесе по допустимостта на настояването скоро.

 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР