В момента, в който станеш много добър в нещо, доходът

...
В момента, в който станеш много добър в нещо, доходът
Коментари Харесай

Търсенето на IT специалисти започва да намалява

" В момента, в който станеш доста добър в нещо, приходът неизбежно ще пристигна. Светът има потребност от всевъзможни хора, които вършат най-различни неща " – поучава един от експертите по кариерно развиване в България.  

Въпросът обаче е и в това, какво ни предлага пазарът на труда
 в момента. Напоследък търсенето на IT експерти стартира да понижава, демонстрират данните от Агенцията по заетостта в края на 2022 година От там излиза наяве, че огромна част от свободните работни места са в промишлеността и то главно в преработващата индустрия. Оказва се, че във всички сфери на стопанската система предприятията афишират недостиг на фрагменти.

Сред най-търсените специалности са машинни оператори, междинен и високо дипломиран механически личен състав . Също по този начин продължава да има недостиг на медицински експерти, медицински сестри и лекари, а също и учители в просветителната система.

Транспортните компании за сухоземен, морски и въздушен превоз също изпитват остра потребност от фрагменти. Много търсени са хората с стопански специалности, счетоводители, финансисти и така нататък

" Проучването сподели, че през 2023 година на българския пазар на труда ще са му нужни над 200 хиляди служащи и експерти със познания и умения в разнообразни професионални посоки "   - споделя пред БНР Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България:

" В България сега безработицата бележи историческо дъно , в никакъв случай не сме имали по-малък брой безработни лица. Те са под 150 хиляди и това не са същински безработни, тъй като огромната част от тях не търсят работа, т.е. не са стопански дейни. Имаме надлежно и рекордни равнища на заетостта и от години пазарът на труда усеща недостиг на работна ръка. Имаме огромно количество поръчки за свободни позиции и няма личен състав, без значение дали с подготовка или не. Това се отразява и на растежа на възнагражденията, те порастват също с рекордни темпове през последната година.

Нашата Асоциация организира също изследване измежду 864 дребни, междинни и огромни предприятия и от там  стана ясно, че  30% от работодателите възнамеряват да наемат нова работна ръка , само че тук въпросът е, дали пазарът на труда ще даде опция да бъде обезпечена такава работна ръка, която да бъде наета. В момента сме в обстановка, в която мощната страна са служащите и чиновниците, има по-голямо търсене на работна мощ, в сравнение с предложение и тази обстановка ще бъде настояща и през новата година. "
" Това, което демонстрират и данните на Национален статистически институт е, че България е отличник по растежа на междинната работна заплата за 2022-ра. Увеличението е над 3 и повече пъти в съпоставяне със страните от Западна Европа, там заплатите порастват доста по-бавно.

 istock istock
" Това също е разследване от конкурентния на пазар на труда, където се разкриват и нови работни места, само че е мъчно да се намерят хора за тях " – споделя Добрин Иванов:

" Увеличението на минималната работна заплата от 1 януари не е малко, тя беше увеличена с съвсем 10%. Да, настояванията на синдикатите и някои от парламентарно показаните партии бяха за по-голямо нарастване, само че даже към тези 780 лева, когато се прибавят наложителните по закон спомагателни начисления за клас прослужено време, заплатата става съвсем 900 лева, което е над 50% от междинната работна заплата.

Нашият апел към работещите е, да не чакат страната или синдикатите да подвигат минималната работна заплата, а да поставят старания за спомагателна преквалификация, тъй че да могат да работят по-производително, по-качествено и по-ефективно. В тази връзка наклонността е да продължава ускореното повишение на възнагражденията. Това сподели и нашата анкета -  огромна част от работодателите, въпреки че са песимисти за икономическия напредък през 2023 година, считат, че възнагражденията ще продължат да порастват с ритъм към 10% на година.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР