В момента телевизионните риалитита изживяват истински бум. През последните няколко

...
В момента телевизионните риалитита изживяват истински бум. През последните няколко
Коментари Харесай

Секс, насилие и провокации: Зад кулисите на риалити форматите

В момента телевизионните риалитита изживяват същински взрив. През последните няколко години пазарът експлодира, а нови риалити шоута никнат като гъби след дъжд. Жанрът дори към този момент проби и в огромни стрийминг платформи като Нетфликс или Амазон Прайм, написа в обширна обява по тематиката немската социална телевизия АРД.

Повечето такива излъчвания в Германия се продуцират от основаната в Кьолн частна телевизионна компания RTL. През последните години репертоарът беше доста уголемен. Същото важи и за тяхната рентабилност: по информация на предаването “Vollbild ” на телевизия SWR някои участници в известни риалити излъчвания печелят от възнаграждения от изявления в Инстаграм към този момент петцифрени суми на месец, написа

Тъмните страни на един блестящ свят

Разследване на SWR разкрива и някои тъмни страни на сектора. Така да вземем за пример благодарение на подставени лица, записали се в кастинг за прочут риалити формат, е открито, че уредниците съзнателно търсят и конфликтни участници във въпросните телевизионни продукции. 
 /iStock
Хора от кухнята са удостоверили това, демонстрира следствието. Освен това те разказват и една друга картина, която се крие зад красивите фрагменти: приказват за несъразмерна приложимост на алкохол и недоспиване, за принуждение и секс на снимачната площадка, за операции и целеустремен асортимент на претенденти, които обещават и кавги в предаванията, написа АРД. 

Сексуални похищения? 

Пред проверяващите публицисти участничка в един известните риалити формат за запознанства на RTL, която тук ще назовем Нина (името е променено от редакцията) е разказала за опит да бъде полово насилена по време на фотосите, когато различен участник във формата се опитал да я принуди да прави секс с него.  " Няколко пъти споделих " не ", само че той продължи да пробва ", споделя дамата. В последна сметка член на продукцията влиза в помещението, чувайки какво става там и стопира мъжа.

Друга участничка е удостоверила случката. " Момичето беше доста смутено и плачеше по-късно ", е споделила тя на публицистите. Те са научили още, че насилникът е бил изпъден от продукцията, а Нина била помолена " да не изнася тази история на открито ". От продуцентската къща отхвърлят да са упорствали за това, само че твърдят, че са предложили на момичето помощ от психолог. 
Инцидентът от банята въобще не се загатва в предаването. Според продуцентската къща той не е включен, " тъй като се е състоял в зона, в която не е имало камери, заради което от него не съществуват фрагменти ". От телевизионната компания RTL, продуцирала въпросното риалити шоу, не са поискали да разясняват събитията. 

Свидетелства за принуждение, секс и операции

Журналистическото следствие разкрива и други, невидими за фена елементи от риалити форматите. Бивш продуцент на такива излъчвания, поискал анонимност, споделя за умишлени провокации, манипулативни тактики и съмнителни способи на работа с претендентите. Така да вземем за пример държат участниците гладни, не им разрешават да употребяват избрани предмети от бита, да се къпят или пък им пускат музика през нощта. " Ако те са раздразнени или нестабилни, е по-вероятно да си изтърван нервите ", споделя информаторът. 

Популярното телевизионно предаване " Ергенът " е едно от риалити шоутата, които се радват на триумф и в Германия.Снимка: picture alliance/MG RTL D/RTL/dpa
Той разказва и по какъв начин продуцентите въздействат на наличието. В взаимозависимост от това дали желаят да има повече секс, кавги или да вземем за пример романтика, избират съответните претенденти, които са най-подходящи да придадат тъкмо този образ на предаването, написа АРД.
 /iStock
Инструментът " абсурден маркетинг "

Продуцентските къщи също по този начин търсят категорично участници, които са склонни към експлоадиране и могат да вършат кавги пред камерата. Такива участници поляризират и правят чудесна работа на продуцентите, тъй като подвигат гледаемостта.

Кристиан Шиха, професор по медийна нравственос в университета " Фридрих-Александер " в Ерланген-Нюрнберг, назовава това " абсурден маркетинг ". Успешният претендент, артикул на " абсурден маркетинг ", е човек, който " елементарно побеснява, наскърбява хората, заплашва и се държи нападателно ", споделя Шиха пред АРД.

Една от продуцентските компании, наранени от обвиняванията, разгласи посредством адвокатска адвокатска фирма, че отхвърля всички обвинявания. Другите наранени продуцентски компании не пожелаха да разясняват своите формати и се позоваха на общото изказване на RTL. Телевизионният оператор съобщи пред Vollbild: " Всички продуцентски компании работят със строги условия, които се ангажират да съблюдават. "

Прекомерна консумация на алкохол

Бивша участничка в известен ефирен риалити формат е разказала пред Vollbild за ролята, която играе алкохолът на снимачната площадка: " Бих споделила, че те се възползваха от нас. Те знаят чудесно, че ако изпием задоволително количество алкохол, ще ни паднат задръжките ", споделя 18-годишното момиче пред АРД.

" Проблемът е, че хората реагират по доста друг метод на алкохола. Едни се уморяват и кротват, други стават нападателни, на трети им развързва езика ", споделя Кристиан Шиха. За медийния специалист е явно, че това е издирван резултат от продуцентите – всичко е добре планувано и калкулирано, прибавя той. 

Отговорната продуцентска компания се е въздържала от коментар за използването на алкохол. А от телевизионния оператор RTL са дали отговор единствено, че " физическото и психическото здраве " на участниците е главен приоритет както за тях, по този начин и за продуцентските къщи. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР