В момента спешната помощ наистина е затрупана от посещения, които

...
В момента спешната помощ наистина е затрупана от посещения, които
Коментари Харесай

Д-р Чобанова: В момента спешната помощ е затрупана от посещения, които не са спешни

„ В момента незабавната помощ в действителност е затрупана от визити, които не са незабавни. Това е една от огромните недомислици на нашето опазване на здравето след промяната, само че по този начин или другояче тя си съществува “. Това сподели пред БНР доктор Виктория Чобанова от Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, която има лекарска процедура в Ихтиман.

Тя бе безапелационна, че при тази обстановка за големия брой неосигурени пациенти главен метод за приемане на здравна помощ е през незабавната помощ.

„ Неосигурените в нашите практики са сред 25% и 40%, това е на процедура байпасът на тези, които не съблюдават законите и не се обезпечават здравно. И никой не се пробва да вкара ред в тази система ", означи още общопрактикуващата лекарка и добави, че на доктрина здравното обезпечаване е наложително, само че на процедура се оказва, че не е.

По думите й аналогична е и обстановката с домашните повиквания, които се подават към незабавна помощ за посещаване на адрес.

Д-р Чобанова увери, че казусът е бил поставян и в здравното министерство само че не е открито решение за него.

„ Дефиниция на незабавен случай има в стандарта по незабавна медицина. Дефиниция на наложителен случай няма. Няма кой тъкмо да ви каже какво е неотложна помощ, всеки каквото намерения според от своето равнище на консумация на здравна помощ или на регламентиране на здравна помощ поставя в този термин каквото пожелае “, уточни общопрактикуващият доктор.

Тя изясни още, че преди години не е имало неотложна помощ и незабавна помощ.

„ Имаше една „ Бърза помощ “. Тези екипи поемаха спешността дружно с консултанти от най-близкото болнично заведение. В извънработно време се правеха още операции с антибиотици, най-много на деца, тъй като тогава нямаше толкоз перорални форми, правеха се превръзки, имаше домашни визити на онкологично заболели, които се нуждаят от обезболяване. Беше проведено на териториален принцип. Това, което сега е „ Спешна помощ “, то наследи „ Бърза помощ “, описа доктор Чобанова.

Тя уточни още, че настоящата сега система, при която общопрактикуващите лекари подписват контракт с кабинети за неотложна помощ в почивни дни и през нощта има доста дефекти - от огромна раздалеченост в градовете до цялостна неспособност да се провежда наложителен кабинет в дребните обитаеми места заради липса на лекари.

Д-р Чобанова разяснява концепцията за връщането на държавната неотложна помощ и предлагането, което бе направено от Българския лекарски съюз в тази връзка – да има по един наложителен кабинет във всяка  община. „ Ако се осъществя като държавна конструкция и там се преглеждат всички, без значение дали са обезпечени или не, това би могло да разтовари незабавните екипи от неспешната активност, само че единствено в случай че се намерения по какъв начин да бъде проведена тази активност “, изрази мнение тя и акцентира, че е извънредно значимо да се намерения за заплащането: „ Ако е единствено за сметка на здравноосигурените и за тези жълти стотинки, които получаваме ние, общопрактикуващите лекари, няма по какъв начин да стане “, безапелационна доктор Чобанова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР