„В момента сме в условията на потенциално ембарго на вноса

...
„В момента сме в условията на потенциално ембарго на вноса
Коментари Харесай

Експерт разкри кога и защо бензинът може да стигне до 3,50 лв. за литър

„ В момента сме в изискванията на евентуално ембарго на вноса на недопечен нефт от Русия. При по-строги ограничения – евентуално цената на суровия нефт ще скочи до равнища, които не сме виждали досега и горивата ще нарастнат шоково. При евентуално ембарго на съветския нефт за Европа цената на барел може да доближи и до 200 $. При подобен сюжет цена от към 3,50 лв. за литър бензин ще ни се коства ниска цена за горивата”.

Това съобщи специалистът от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров в отговор на въпроса на какво се дължи повишаването на горивата у нас.

„ Това доста зависи от придвижването на недопечен нефт на интернационалните тържища. Мисля, че моментното повишаване на горивата сега се дължи на нарасналата цена на сорта „ Брент” преди към месец. Това в този момент е по-скоро забавяне на повишаването. По принцип рафинериите създават горива първо с наличния нефт закупен по-рано и по-късно попълнят запасите си. Важно е да се означи обаче, че българската рафинерия преработва съветски нефт „ Уралс”, който се котира доста по-евтино от другите”, посочи той пред Нова.

По думите му обаче би трябвало да се направи разлика сред дълготрайни контракти за покупка на нефт и спотови цени. „ В момента нашата рафинерия евентуално работи със суровина по дълготраен контракт, по който цената се дефинира сред компанията майка и дъщерната фирма”, акцентира Владимиров.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР