В момента сме в окото на бурята и за съжаление

...
В момента сме в окото на бурята и за съжаление
Коментари Харесай

Асен Василев: В момента сме в окото на бурята

" В момента сме в окото на бурята и за жалост от политически решения ще зависи по какъв начин бизнесът ще се оправи с тази рецесия, тъй като в случай че не се сътвори политическа рамка ще има прекомерно огромна турбуленция ", съобщи вицепремиерът Асен Василев, който откри форума " Шумът на парите ".

Според него, пазарът няма да може да се оправи самичък с проблемите и в случай че се вземат неверни политически решения ще има огромни проблеми за бизнеса, с които няма да може да се приспособява.

Асен Василев изрази вяра идната година хоризонтът да е по-спокоен и предвижда, че войната ще продължи 4-5 години.

Той изясни, че инфлацията не е краткотрайно събитие в резултат на войната, тя е заложена по-отрано. Войната е ускорила процесите и е блъснала доставките на международните пазари.

" Не могат да излязат над 25% от износа на зърно, виждаме цени на зърното, които са 3 пъти по-високи. В очакване в допълнение да се повишат. Русия няма да изнася зърно, Украйна не може, Индия спря износа, Китай са изкупили всички фючърси, обрисува се една не доста красива картина на пазара за зърно, това влиза във всички храни, които ядем непосредствено или косвено. На тази не изключително красива и приятна картина какво можем да създадем ние ", попита реторично Василев.

" Има няколко неща, които започнаха да се случват. За първи пъти има съгласуваност в покупките на газ на равнище Европейски Съюз. За първи път имаме интегрирана европейска политика, гледа се районно на доставките, това отваря благоприятни условия. Старата инфраструктура у нас от комунистическо време, която носеше газ от север на юг, сега се употребява на назад, приказваме за 20 милиарда куб. м, които могат да се транзитират от юг на север ", добави Василев. " Ние сме дребна част от това – към 2 милиарда Останалите 18 могат да минат отвън нашите граници на север или на запад. Ние сме основна част от пъзела за решение на газовия проблем на цяла Европа ", безапелационен е Василев.

" Ние сме огромен експортьор на зърно, 7 млн. тона сме произвели предходната година, на нас ни трябват 2 млн. тона, останалото се изнася. Текат диалози да се направи политика, която да огледа на търсене и предложение на зърно и храни като национална страна в Европа, след което да тръгнем към външни пазари, посочи Василев. Разговори се водят още ", добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР