В момента се прави предпроектно проучване за строителството на седми

...
В момента се прави предпроектно проучване за строителството на седми
Коментари Харесай

Шфът на АЕЦ "Козлодуй": 2030 г. е оптимистичен срок за пускане на 7-и блок

В момента се прави предпроектно изследване за строителството на седми и осми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това съобщи изпълнителният шеф на централата Валентин Николов. Според него 2030 година е оптимистичен период за стартиране на седми блок в употреба.

Проучването се прави от американската компания " Уестингхаус " и ще завърши към края на март следващата година. Чак по-късно ще бъде определен реализатор на градежа, изясни Николов пред Българска национална телевизия.

" Уестингхаус " няма да строи сигурно. Нито в Китай, нито в ОАЕ е строила, има няколко компании, които могат. Компанията може да е от Щатите, може да е от Южна Корея, ще бъде определена посредством търг или някакъв тип договаряния ".

1,5 милиарда лева е нужната гаранция за осъществяване на градежа

Държавата най-вероятно ще бъде вложител и притежател на блоковете, защото към този момент е вложила 500 млн. лева капитал, уточни Валентин Николов.

" АЕЦ " Козлодуй " е декларирал пред финансовото министерство, че ще е нужна държавна гаранция в размер на 1,5 милиарда евро за строителството на седми и осми блок. Това е признато и най-вероятно ще бъде заложено в държавния бюджет ", разяснява още Валентин Николов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР