В момента се обсъждат варианти за ограничения за хората от

...
В момента се обсъждат варианти за ограничения за хората от
Коментари Харесай

COVID-19: Обсъждат се мерки за ограничаване на най-уязвимите групи


В момента се разискват разновидности за ограничавания за хората от най-рисковата група за. Това изясни пред Нова тв основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той не даде доста детайлности, само че изясни, че става дума за възрастните хора и че най-вероятно ще има часове, в които те да могат да пазарят и да излизат, без да имат контакт с останалите възрастови групи. Имало и вид те да вършат това единствено на определо разстояние от вкъщи си. Едва ли, по думите на Кунчев, ще се стигне до цялостната им изолираност.

Кунчев добави, че всички ограничения за предотвратяването на болест у нас са на масата и се разискват. И удостовери, че в случай че доста други страни вкарат строги ограничаване, ще би трябвало това да се случи и в България.

Той обаче счита, че няма да се стигне до нещата, които се случиха при започване на пандемията. При всяка болест като COVID-19 по-строгите ограничения се постановат в самото начало. Смятам, че налагането на нови ограничавания не е толкоз значимо, колкото спазването на тези които към този момент са в действие, акцентира Кунчев. И подсети, че най-важно е персоналното съзнание на всеки от нас. Ако ние сами не бъдем деликатни и не поставим старания, с цел да се предпазим, никакви ограничения няма да ни оказват помощ, безапелационен е специалистът.

Въпреки психическата граница от над 500 инфектирани за ден, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев счита, че към този момент няма място за терзание. Според него здравната ни система може да издържи по 500 новозаразени на ден още известно време.

Все още имаме огромен запас, само че това не значи, че няма да има области в сериозно положение, предизвести той. Сега са заети 14-15% от плануваните за ковид болнични кревати.

Ръстът на заболелите в последните седмици е общовалиден за цяла Европа и не се случва единствено у нас. Около 20% от позитивните в България имат потребност от здравна грижа, а към 5% - интензивни грижи, изясни основният здравен контрольор.

Доц. Ангел Кунчев изясни, че болестта става два дни преди поява на признаци и пет дни по-късно. За да се заразим, трябвало да има струпване на несъмнено количество вирус.

Той разкри и детайлности за новините комбинирани проби, които ще бъдат по-бързи и евтини - към 20-25 лева С тях ще може да се дефинира за 20-ина минути дали си болен от грип или от COVID-19. Този тест ще може да се прави не в лаборатория, а в кабинета на персонален доктор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР