В момента около 1/3 от областите в страната са изцяло

...
В момента около 1/3 от областите в страната са изцяло
Коментари Харесай

Една трета от страната е в грипна епидемия, 674 училища са във ваканция

В момента към 1/3 от областите в страната са напълно или отчасти в грипна зараза. Заболеваемостта от грип в страната през предходната седмица е достигнала 227 на 10 000 души, което е покрай епидемиологичните стойности, заяви основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. По думите му до оповестяването на национална грипна зараза може и да не се стигне. " Може да има национална зараза, само че е малко евентуално, заради простата причина, че заради огромната динамичност областите, които първи влязоха в зараза, евентуално първи ще излязат и няма да има такава седмица, в която всички области да са в зараза. А и оповестяването на национална грипна зараза не трансформира нищо, тъй като при нея не се ползват никакви разнообразни нови ограничения ", съобщи той.

Тази зима циркулират два варианта - H1N1 (свински грип) и H3N2 ( " Канзас " ), като последният стартира да господства през последните две седмици. По данни от последната седмица 88 са позитивните проби за H3N2, а 51 за H1N1 от общо 277 изследвани.

Най-засегнати от грипа този сезон са децата от 5 до 14 години, което по думите на Кунчев е обяснимо, защото възрастните имат построен имунитет към към този момент циркулирал вирус с сходна генетична характерност на H3N2. Това кара възрастните или да не се разболяват или да прекарват грипа доста по-леко. Щамът съответствува и със състава на имунизациите на пазара. " Надяваме се, че и това оказва някакво въздействие, въпреки че със 120 000 дозиняма по какъв начин да обърнем обстановката ", разяснява Кунчев.

Досега е известно за 5 смъртни случая в резултат на затруднения от грипа.

В областите с грипна зараза се стопират плановите интервенции и свижданията в лечебните заведения, детските и женските съвещания, както и профилактични прегледи при общопрактикуващуте лекари. Спира осъществяването на имунизации и реимунизации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР