В момента няма никакъв износ, вътрешна търговия - никаква, така

...
В момента няма никакъв износ, вътрешна търговия - никаква, така
Коментари Харесай

Български зърнопроизводители: 2/3 от слънчогледа на Украйна е у нас - ние страдаме от този внос

В момента няма никакъв експорт, вътрешна търговия - никаква, по този начин разказват зърнопроизводителите обстановката в бранша

" Складовете на зърнопроизводителите пращят по шевовете – цялостни са до краен лимит. В момента няма никакъв експорт. Няма декларирани никакви кораби и за идващите месеци. Вътрешна търговия - никаква ". Така разказва бранша Илия Проданов, зам.-председател на Националното съдружие на зърнопроизводителите и производител от района, предава.

Не е стеснен и вносът на слънчоглед и друго зърно от Украйна – това, за което упорстваха от бранша. „ 2/3 от всичкия слънчоглед на Украйна е у нас. Това рефлектира върху целия отрасъл. Страдаме от този импорт освен ние, само че и сътрудниците ни в Румъния и Полша. Но тъй като няма никакви ограничавания, не ни остава нищо друго, с изключение на да чакаме украинското зърно да свърши “, разяснява младият фермер.

От сектора вършат сметки, че до месец - месец и половина на украинците при този ритъм на експорт ще им свърши зърното и тогава се надяват да се отпушат локалните пазари. Но какви ще са цените – никой не се наема да разяснява.

Заради това, че няма освободени свежи пари от продажбата на българско зърно, над 80% от зърнопроизводителите нямат финансова подготвеност за акцията в края на януари - началото на февруари. „ Никой не е купил тор, а торът всеки ден скача. Въглеродният налог, който се постанова, главно се отразява върху цената му. Нямахме пари да си купим когато бе по-евтин. Сега, като стане още по-скъп, болшинството ще теглят заем, с цел да купят “, споделя той.

Никой земеделец от района няма отговорности по ренти. По един или различен метод всеки се е изплатил. „ Над два милиарда и половина са раздадени под формата на ренти в страната. Средната лихва е над 60 лв. по статистика “, споделя Проданов, допълвайки, че всяка година рентите се покачват. От това и от скъпите препарати и техника – облагите изчезват.

„ Тази година ми се коства, че няма да има облага. Счетоводно може и да излезе такава, само че действително, като се сметне повишението на разноските за идната година, като към това се добави и това, че не се знае на каква цена ще се продава – може да се излезе и на минус “, изяснява Проданов.

На този стадий покачването на цените на семената за пролетната акция е сред 30 и 35%, толкоз е и на препаратите.

„ Чакаме да свърши украинското зърно. Няма неприятно – дано да го продават, само че то е създадено при напълно други разноски, без извършване на условията на Европейския съюз. То е по-евтино. Там употребяват торове, които не заплащат въглероден налог, надлежно надалеч по-евтини. Няма по какъв начин ние да бъдем конкурентни на един и същи пазар. Това не е икономическа среда за нас. Враждебна е “, обобщава Проданов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР