В момента няма недостиг на ваксини. Омикрон“ изглежда много безобиден,

...
В момента няма недостиг на ваксини. Омикрон“ изглежда много безобиден,
Коментари Харесай

Радостина Александрова: „Омикрон“ изглежда безобиден, но може да създаде проблеми

В момента няма дефицит на ваксини. „ Омикрон “ наподобява доста безопасен, само че може да сътвори доста проблеми.

Това съобщи вирусологът Радостина Александрова по Българска национална телевизия.

Александрова посочи, че в новите ваксини против Омикрон няма никакво терзание. Неваксинираните обаче против COVID-19 няма да могат да се възползват непосредствено от новите ваксини, приспособени против разновидността „ Омикрон “. Причината е, че двата препарата – на Pfizer/BioNTech и на Moderna, са утвърдени в Европа единствено като подсилващи дози за към този момент имунизирани против коронавирусната зараза хора. Тоест, те са бустери и не могат да се употребяват незабавно, в случай че се стартира изцяло нов имунизационен курс.

Новите ваксини против Омикрон в Европа работят против един от подвариантите на " Омикрон " - BA.1, както и против истинския вариант на COVID-19. ЕМА предлага препаратите да се употребяват от лица над 12 години, само че се чака да бъде създаден вид и за деца.

Ваксините, с които разполагаме сега, дават задоволително добра отбрана във връзка с тежко боледуване, влизане в болница или гибел, означи Александрова.

Радостина Александрова уточни, че вирусът интензивно ще се трансформира и няма по какъв начин да се планува в каква посока ще продължи неговата еволюция. Най-важното е да бъде сложена бустерна доза, посочи вирусологът. Работи се върху комбинирана ваксина за ковид и грип. В края на идната година бихме имали по-голяма изясненост за такава комбинирана ваксина, сподели тя.

Радостина Александрова прикани да се съблюдават и всички превантивни ограничения, тъй като към момента не сме спечелили борбата.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР