В момента ние сме в колективна невроза – не само

...
В момента ние сме в колективна невроза – не само
Коментари Харесай

Психолог: В колективна невроза сме, предстои дълга психоемоционална криза

" В момента ние сме в групова невроза – освен в България, в света. В екзистенциална, многопластова рецесия. Всъщност на карта е посоката. Защото рецесия значи изравнени шансове - да се тръгне към патология или към здраве. “ Това сподели в ефира на БНР психологът Пламен Димитров.
" Или ще тръгнем обратно – повече от същото, все по-зле, печатат се големи заеми, прави се дълг, раздават се заеми, вместо подкрепящи пакети, които сега да решат проблемите. Или ще тръгнем към здраве – ще демократизираме и хуманизираме всички системи, ставайки виновни за здравето си, като влагаме освен в битката с вируса и неговото тестване, а забележим каква е картината в биопсихосоциалния статус на българина. ", изясни той.
Ситуацията в България
По думите на специалиста от първата конференция, от първото известие за болен от ковид у нас, се е развила наклонност за отрицателно въздействие върху душeвността на българите.
" Кризата, пандемичната, като преодоляване, от самото й начало, с първото известие и първото предложение за извънредност на ситуацията и систематичните ограничения за ръководство, към този момент оказаха солидно отрицателно въздействие върху душeвността на хората. Имаме тревога, депресии, самоубийства, зависимости, домашно принуждение, проблеми в фамилията. Всичко това е известно, ние не сме били в България и отличници по тия индикатори... ", означи Димитров.
Според без значение проучване сме пети по дистрес в Европейски Съюз, предпоследни по доверие в държавното управление и ограниченията, които то е приложило и на едно от трите последни места във връзка с доверието към здравната система, уточни той.
По какво ще познаете неврозата?
Наглед спешните държания са поляризирани в огромен набор – от бабаитския модел на отказване и величие до трагичния, при който човек изпада в обезсърчение или в лапите на ужаса, разяснява Пламен Димитров.
" В логиката на психиката имаме доста добре позната и употребена непрекъснато идея - доктрина за ръководство на терора или за преодоляване на ужаса . Когато хората са застрашени и изплашени, те включват своите привични защитни механизми на високи обороти, активизират цялата си имунна система – освен биологичната, а всички форми на справяне. Някои са истерично-драматични и безусловно нехаят в отричането си, или пък са сериозни, автоматизирано опонират на всички, на престижите. Други се сливат с тях, разпознават се и им би трябвало авторитаризъм, стопанин избавител, тъй като, видите ли, единствено този модел на неофеодализъм им пасва на визията, че има мощна ръка, власт и сигурност. Всички тези прояви са невротични ", разяснява специалистът.
Предупреждението
Следващата, доста по-обхватна, дълбока и продължителна рецесия ще е с психоемоционалната непоклатимост на хората, напомни предизвестието на специалистите на Организация на обединените нации Пламен Димитров.
" Вирусът покоси доста хора. Живеем към гибел, опасност. Всички тези неща са значими, само че те са доста по-малката част от казуса и би трябвало да си отворим очите към огромната картина. В България никой не влага редовно в психическа грижа . ", акцентира Димитров.
Лекарството
" Имаме потребност от национална, налична за всеки жител система, интегрирана стратегия за психическа поддръжка и психо-социална помощ. Не единствено в този момент сега, а и за дълго време, защото в този момент се натрупва всичкото това напрежение, дистрес, прегаряне. След следствията от пандемичната обстановка и изключителното състояние, след тези сривове в икономическия и финансов статус на голям брой хора в България и техните фамилии, след изолацията и всички тези неподходящи въздействия. ", разгласи психологът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР