В момента на българският пазар се продава брандът на Philip

...
В момента на българският пазар се продава брандът на Philip
Коментари Харесай

Акцизът върху бездимните цигари става 40% от този на обикновените

В момента на българският пазар се продава марката на Philip Morris - HEETS, само че се чака да навлязат и други огромни производители.

© Велко Ангелов Още по тематиката
ГЕРБ се отхвърля от бандерола върху бирата в опаковки над 5 л

Очаквано, акцизът върху бездимните цигари става 40% от този на елементарните от първи октомври
23 юли 2018
По-високият данък за " бездимните " цигари беше гласуван на първо четене

Конкретният размер на нарастването ще се взема решение преди второто гласоподаване на закона
18 юли 2018
Бездимните цигари ще нарастнат със 78 стотинки след 1 октомври

Акцизът за тях ще бъде повишен от 26 на 40% от този за кутия типичен цигари с промени сред двете четения на закона за акцизите, потвърдиха депутатите от бюджетната комисия
12 юли 2018 Акцизът върху така наречен бездимни цигари да се усили до 40% от този на елементарните от първи октомври. Така от 0.93 лева сега той ще стане близо 1.43 лева за кутия. Това одобриха депутатите от бюджетна комисия в Народното събрание при второ четене на измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища. Против гласоподаваха народните представители от Българска социалистическа партия.

Бъдещи нараствания - след полемики

Председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) изясни, че диалозите с производителите за продължаващо поетапно нарастване на ставката върху тези артикули ще продължи " без то да ги слага на колене още в началната фаза на нахлуване на пазара ". Тя добави, че стъпките и времевият небосвод, в който ще се направи това, ще се дискутират в допълнение с фирмите, Министерството на финансите и Агенция " Митници ", както и че скоро на пазара се чака да навлязат още два продукта, което евентуално ще докара до повече конкуренция.

Първоначалното предложение на ГЕРБ беше за съвсем четирикратно нарастване на косвения налог върху нагреваемите тютюневи произведения, което да подхожда на акциза, който се дължи върху стандартните цигари, само че след необятен публичен отзив ръководещите си стиснаха ръцете за растеж, който подхожда на гласуваното в комисия. Освен това така наречен бездимни цигари ще продължат да се таксуват на база количество тютюн в тях.

Без бандерол за наливната бира

Депутатите се отхвърлиха и от първичната си концепция бира в кенове над 5 л да бъде облепяна с бандерол. Стоянова изясни, че след диалози с производители е станало ясно, че на този стадий сходна мярка мъчно може да се вкара механически. С друга корекция депутатите позволиха карго товарите с кокс и въглища да могат да се мерят без да се разтоварват (т. нар. способ драфт сървей), когато не се освобождават за прилагане. Според Стоянова поправката ще облекчи административно бизнесът, който работи с огромни товари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР