В момента много се говори за ваксините и много се

...
В момента много се говори за ваксините и много се
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: 25 ваксинирани - спасен един човешки живот

В момента доста се приказва за имунизациите и доста се подлага на критика, споделя проф. Тодор Кантарджиев, основен воин в “Нашият ден “.

Завчера имаше едно чуване на здравния министър - Стойчо Кацаров в Народно събрание, където главната рецензия към сътрудниците ми от имунизационния щаб е – за какво не ваксинирахте първо възрастните и най-уязвими хора, а се стартира с младите и здравните служащи.

Те не съумяха да отговорят на господин Кацаров, само че аз ще се опитам. Задавате ли си въпроса сега за огромния брой случаи в Холандия и Англия – не се ли дължи това на избора им да имунизират първо възрастните и оставиха младите и дейните неимунизирани.

Преди година споделих, че методите са два – в случай че искаш да намалиш смъртността, тежките случаи, започваш с възрастните.

Ако искаш обаче да намалиш епидемиологичното разпространяване в обществото , да запазиш стопанската система, би трябвало да започнеш с дейното население.

Това, че в последните два месеца и половина нищо не се прави за акция за имунизация и изобщо не се приказва за ваксини или имунизационната акция на министерството е невидима, не е добре и мисля да съветвам още един път хората, който желае да се имунизира - да го създадат.

Българинът е доста сериозен. Особено лекари, когато подлагат на критика лекари и употребяват непремерени тежки думи и числа, които са погрешни и манипулативни и основават едно съмнение в обществото. И може би това е повода доста хора сега да се съмняват във имунизациите.

Основният мотив, който слушам измежду хора, с които се срещам във връзка имунизациите е – “вие докторите не можехте да се разберете, а желаете ние да ви разберем “.

Хората а помислят и за децата над 12-годишна възраст. Колкото повече имунизирани българи, толкоз по-леко ще е есента. 25 имунизирани българи – избавен един човешки живот. Това е нещото, което дублирам от няколко седмици.

Задължителна имунизация

В момента не е времето, в което е допустимо да се вкара наложителна имунизация. Просто хората би трябвало да бъдат убеждавани.

Пролетта на 2020 година

Мисля, че свършихме добра работа на хората. Здравомислещите българи си дават сметка, че в случай че напролет на 2020 година не бяхме взели тези ограничения – не бяхме укрепили системата на опазването на здравето, може би нямаше да можем в този момент да се похвалим, че Господ доста ни оказа помощ и България почти леко мина през тези тествания, с които много по-развити страни с доста по-силни стопански системи и системи на опазването на здравето имаха доста огромни проблеми.

 Проф. Тодор Кантарджиев

SARS-CoV-2

Останаха доста въпроси, макар че за вирусът, причиняващ Covid-19 сега знаем доста повече, в сравнение с за други вируси, причиняващи доста по-опасни и смъртоносни пандемии.

С този вирус международната просвета се ангажира в последната година и половина и се знае доста както за биологията, по този начин и за епидемиологията на му.

Моноклонални антитела

И през вчерашния ден и завчера се заприказва за такова лекуване. Знаете, че ги създават няколко компании. Повечето хора си спомнят, че когато Доналд Тръмп заболя, беше лекуван също с моноклонални антитела.  Те имат две функционалности – имунопрофилактика на хора с имунен недостиг и не могат да бъдат имунизирани, тъй като не чакаме да създадат съответен имунен отговор или има рискът от имунизация при тях е по-голям от този при заразяване. На тях да им  слагат такива моноклонални антитела, които година циркулират в тяхната кръв и отстраняват още първоначално, в лигавицата на носоглътката, всеки допир с вируса SARS -2 .

Другите моноклонални антитела, това са антитела, които могат да се включат в лекуването при тежко протичане. Те обаче би трябвало да се включат в ранните стадии на лекуването, преди да се обиден надълбоко тъканите, тъй като те работят в циркулацията в кръвта в телесните течности, където могат да се срещнат с вирусните частици.

Засега една част от тях са регистрирани, тези които се употребяват в Съединени американски щати, следва вписване на две огромни английски компании и се чака такива моноклонални антитела да бъдат налични при нас.

Лекарства, налични в аптечната мрежа

Текат клиничните изпитвания на такова лекарство. Подобно на известните медикаменти, които са за грип, в таблетна форма и могат да се вземат от човек, който при започване на проявата на инфекцията, може да бъде оздравял в границите на няколко дни. Това в действителност ще е огромен пробив.

Може би при започване на идната година ще бъде налично за човечеството. Не мога да приказвам за цена.

Когато влиза политиката в медицината

Тогава става доста неприятно и то за хората, тъй като те се объркват. Спомняте си предизборната акция за предпоследните избори. Първите въпроси от публицисти към всички политици беше контролът на ковид. Чух неща, от които тръпки ме побиваха – аз се обърках, а какво остава за българския народ.

Чуйте проф. Тодор Кантарджиев в звуковия файл.
Снимки: БНР, персонален списък
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР