В момента много се говори, нищо не се прави за

...
В момента много се говори, нищо не се прави за
Коментари Харесай

Имаме още само 20 спокойни от COVID дни. А само се говори, но нищо не се прави за организацията на болниците |

" В момента доста се приказва, нищо не се прави за организацията на болничната помощ. А имаме още единствено 20 дни ", предизвести проф. Тодор Кантарджиев, съветник по имунизационния развой към Столична община. Според него спокойните във връзка с Коронавирус месеци са отминали. Имаме обаче прозорец от 20-ина дни, когато случаите към момента няма да са толкоз доста. Именно това е времето, когато неимунизираните могат да се имунизират, като избегнат опашките и, по едно и също време с това, риска от заразяване още на място, измежду останалите чакащи първа игла.

" Много е значимо да бъдем имунизирани. Ваксинирани ли сме, няма да се плашим от това, което следва " - увери проф. Кантарджиев в изявление за Българска национална телевизия.

" Последният спокоен във връзка с Коронавирус месец отмина - юли - предизвести обаче той. - Отмина и последната спокойна седмица. Виждате, през днешния ден сутринта 393 нови случая имаме. Докато настъпи доста увеличение в броя на случаите, имаме 20 дни, в които е хубаво хората да се имунизират, тъй като тези старания, които положихме пролетта в организацията и на имунизирането, и на епидемиологичните ограничения, бяха (за да може) лятото да имаме спокойни месеци, с цел да могат хората умерено да се имунизират, да няма скупчване на хора.

Спомняте си пролетта, когато доста хора желаеха да се имунизират - март, какъв брой от тях заболяха сред първа и втора игла. Искахме това да не го допуснем. Затова Ви апелирам - следващите дни няма да имаме доста заплашващо огромен брой случаи - хора, ваксинирайте се, тъй като през есента, когато имаме доста огромен брой случаи, имунизирането ще бъде рисково. Когато се събират доста хора на едно място за да се имунизират, огромна част от тях могат да се заразят. "

Засега има ваксини, само че " в случай че доста хора внезапно решат, че би трябвало да се имунизират и епидемиологичната обстановка е рискова, това не е добре. Рискува здравето на хората " - предизвести той.

От поставените през вчерашния ден ваксини почти половината са в Столична община. В столицата бяха разкрити имунизационни кабинети в пет мола. Постоянни има в две читалища - в " Младост " и " Христо Ботев ".

Целта пред екипа в столицата в този момент е да стимулира хората от огромните трудови колективи. " Най-важното е обаче да се стимулират хора от огромни трудови колективи. Това са питателните вериги, градски превоз, други общински предприятия ", уточни проф. Кантарджиев.

Той увери, че софийските лечебни заведения са подготвени да посрещнат кадрово четвъртата вълна. Това значи, че наесен всички ще са на работа - графиците за отпуските са съобразени с предстоящото повишаване на броя приети в болница. Лекарите и сестрите - всички ще бъдат на работа, увери проф. Кантарджиев. Подсигурени са и нужните медикаменти, инсталациите за О2.

Професорът разкритикува държанието на сегашния длъжностен ръководещ екип в Министерство на здравеопазването във връзка с лечебните заведения в страната.

" В Столичната община се приготвят доста лечебни заведения, до момента в който министерството дели лечебните заведения на " наши " и ваши " и още веднъж ще бъдат натоварени едни лечебни заведения, и още веднъж ще се покаже едно огромно пренебрежение към свършеното и от Бърза помощ, и от лечебните заведения, които поеха втората и третата вълна, които бяха обилни.

Не имам предвид единствено протичащото се в " Пирогов ". Визирам и непрекъснато изменящите се и допълващи документи, касаещи Бърза помощ и заплащането на спомагателния труд за КОВИД ", сподели той.

Нови ваксини

На въпрос нужни ли са нови ваксини, които да отговорят по-адекватно на новите варианти на COVID-19 той отвърна негативно: " Сегашните генетични линии по света се покриват от имунизациите ".

Ако се появи нова разновидност, която да изисква и изменена ваксина, страната ни има подписани контракти с " Пфайзер " за 2022 година и 2023 година за доставка на изменена ваксина, против новите разновидности.

" Засега имунизациите защищават 91% от хоспитализация и по тази причина поучавам всички хора да се имунизират ", сподели още веднъж проф. Кантарджиев.

Лекарство за КОВИД-19

Попитан за съответно лекарство против COVID-19 професорът обясни, че става въпрос за моноклонално антитяло за лекуване на тежки случаи в болнична среда.

" Моноклоналните антитела са два типа - за лечение и за предотвратяване. Предпазват за една година тези, които не могат да се имунизират: хората в имунен недостиг, които не могат да създадат отговор.

Още преди да бъда отхвърлен, аз документално рапортувах на господин министъра за нуждата за снабдяване на такива в неголеми количества и защото компаниите тогава - преди месец и половина - ги предлагаха по-евтино, имаше по-голяма полза да се купят неголеми количества такива медикаменти, тъй като са положителни. А другояче цялото човечество чака сега лекарството, което е хапче сходно на антивирусните медикаменти против грип. Чакат клиничните изпитвания и мисля, че в началото на идната година може би ще имаме такова лекарство, което ще е налично, да го имаме у дома. "

Ако то се вземе в първите часове на инфекцията, е с огромен резултат - увери професорът.

Въпроса дали все пак обсъжданото лекарство ще бъде купено той пренасочи към служебния министър Стойчо Кацаров с думите: " За пазаруването питайте господин министъра. Аз каквото е трябвало да се купи като моноклонални антитела, съм му го написал, преди да ме в профил ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР