В момента хранилището в Чирен е пълно на 35% и

...
В момента хранилището в Чирен е пълно на 35% и
Коментари Харесай

Хранилището в Чирен вече е пълно на 35%

В момента хранилището в Чирен е цялостно на 35% и се прави всичко допустимо да се подсигурят съответно всички количества и това ще се случи. Това сподели през днешния ден министърът на енергетиката в остава Александър Николов пред публицисти след провалената енергийна комисия поради липса на кворум. „ Да не забравяме, че българската страна разполага с деен контракт с „ Газпромекспорт “ и връзката, доколкото обгръща естествени правни и търговски връзки, в никакъв случай не е серпантина. По думите му, не може се чака да бъдат запълнени елементарно и бързо хранилищата на газ освен в България, само че и в Европа, в случай, че главният снабдител не е ясно по какъв начин ще реагира. В момента хранилището в Чирен е цялостно на 35% и се

 

прави всичко допустимо да се подсигурят всички количества и това ще се случи.

 

Да не забравяме, че българската страна разполага с деен контракт с „ Газпромекспорт “ и връзката, доколкото обгръща естествени правни и търговски връзки, в никакъв случай не е серпантина. Как се чака да бъдат запълнени хранилищата на газ освен в България, само че и в Европа, когато не е ясно по какъв начин ще реагира главният снабдител. Изследват се всички различни източници.

Според него условието на Европейска комисия за запълване на хранилищата на 80% може да се осъществя, в случай че „ Газпром “ би се държал по естествен и предан метод. След прекратените и понижени доставки за значително страни в Европа, всеки може да си направи изводите, дали това е осъществимо или не. Проучват се обаче обаче всички различни източници.

„ Ситуацията с газа е годна освен за България, само че и за цяла Европа и е разследване от направеното през последните 10 години в Европейски Съюз. За всеобщо страдание зависимостта от съветския газ набъбна. Така, когато доставчикът за целия континент

 

не е резистентен и с предвидими търговски планове,

 

на може да се предвижда действително какво би се случило “, сподели още министърът на енергетиката в оставка.

На въпрос за интерконектора с Гърция, той напомни, че газопроводът се тества. „ Цялата му инфраструктура към този момент е цялостна с газ. Всички процедури, свързани със сертификация и цялата регулаторна рамка се оформят сега. Дружеството би трябвало да си промени управническата конструкция, да бъде с двустепенно ръководство и да стане самостоятелен оператор. Към началото на септември чакам всичко да бъде готово. Инфраструктурата е значима освен за Българи и Гърция, само че за целия регион. Всичко от неща страна се прави, с цел да може административните процедура да са бързи, както е и сега “, разясни Николов.

Относно танкерите с с полутечен газ, които доставят синьо гориво за България, министърът на енергетиката разясни, че от декември предходната година, поради взрива на цените, а по-късно и войната в Украйна,

 

нито една страна или търговец не споделя къде, какво и по какъв начин прави.

 

„ Когато един от главните снабдители (в случай „ Газпром “ - б. а.) се отдръпна, конкуренцията за остатъчните количества нараства стремглаво. Съответно, с цел да се запазят комерсиалните изгоди и за България и за комерсиалното сдружение, и то да може да си извършва доставките, мисля, че не е най-разумното нещо да се приказва каква е нашата тактика. Всяка една диверсификация, която се организира нападателно и бързо, и това не важи единствено за България, а и в общ проект, върви със своята цена.

На въпрос на „ Сега “ какво се прави да получим спомагателни количества азерски газ, Николов сподели, че се водят договаряния. Той акцентира обаче, че би трябвало да се прави разлика сред 25-годишен контракт и търговски договаряния, които включват доставки в този момент незабавно на пазарна цена. Според осведомени такива количества могат да дойдат не непосредствено от Азербайджан, а от

 

други негови клиенти, получаващи синьо гориво по трасето на Южния газов кулоар

 

- Турция, Гърция или Италия.

От своя страна изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов при чуването му пред депутатите от краткотрайната комисия в Народното събрание за доставките на газ за България, сподели, че никой не знае дали ще има доставки на съветско синьо гориво за нас.

По думите му, страната ни е платила на " Газпром ", само че парите са върнати, тъй като сме платили в долари, а не в рубли. България не се е съгласила на едностранното изменение в заплащането от Руската федерация. След април заплащанията към Русия стават със закъснение не поради нас “, стана ясно още от думите му. Да напомним, че някои компании от страни от Европейски Съюз, съгласили се да си открият изискваните от Кремъл сметки в рубли, също останаха сюрпризирани от понижени или прекратени доставки на природен газ по договорите си.

„ Представител на " Булгаргаз " не е пътувал до Съединени американски щати с премиера и министъра на енергетиката “, сподели още Йоцов. „ Компанията не е правила питане към търговците на полутечен газ, а е избрала съответен снабдител, който самичък е оферирал " Булгаргаз ". Офертата беше доста добра, нямаше по какъв начин да получим по-добра “, аргументира се шефът на държавното газово сдружение.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР