В момента филмът с най-големи приходи в света не е ...

В момента филмът с най-големи приходи в света не е

Китайски филм разби Бонд и Марвъл

В момента филмът с най-огромни доходи в света не е финалното премеждие на Бонд „ Смъртта може да изчака “, нито даже „ Шан-Чи и легендата за десетте пръстена “ на Marvel. С най-огромни доходи е китайски агитационен филм за Корейската война от 50-те, който е показван единствено в Китай, оповестява Би Би Си. 

Само за 2 седмици „ Битката при езерото Чанжин “ спечели над 633 млн долара в боксофиса. Това го слага надалеч пред глобалните печалби на „ Шан-Чи и легендата за десетте пръстена “ ($ 402 млн.) И то за два пъти по-малко време.

Успехът му е положителна вест за засегнатия от пандемията кино бранш в Китай, където кината трябваше да затварят и отварят неведнъж. Новината е даже още по-добра за страната, която съгласно специалистите към този момент е разкрила по какъв начин да направи политическата агитация привлекателна за масите.

Но за Холивуд огромната известност на локален филм може да значи още повече предизвиквания, до момента в който се бори да се наложи в Китай — най-огромния кино маркет в света.

 

Ходенето на кино като родолюбив борч

Направен по партийна поръчка „ Битката при езерото Чанджин “ е поредният националистически филм, станал хит в Китай през финалните години. През 2017 г. Wolf Warrior 2 — филм за китайски боец, спасяващ стотици хора от злодеи в африканска военна зона, спечели за 1 седмица рекордните 238 млн. $. 

„ Битката при езерото Чанджин “ споделя за жестоката зимна борба, която китайците считат за повратна точка в Корейската война-публично прочута в Китай като „ Войната за противопоставяне на американската експанзия и в помощ на Корея “. Хиляди китайски бойци са починали при езерото, за да обезпечат решителната победа против американците.

Друга причина за триумфа му строгият надзор на властите над броя и вида филми, които могат да бъдат популяризирани едновременно. В момента „ Битката … “ има малка надпревара в кинасалоните. Големите холивудски блокбъстъри „ Смъртта може да изчака “ и „ Дюн “ ще тръгнат в Китай едвам в края на октомврие.

Времето за премиерата на този филм е подбрано изключително внимателно  — тя не единствено съответства с националните празници на Китай, започващи от 1 октомври, ами и тази година ръководещата Китайска комунистическа партия (ККП) празнува своята 100-годишнина. Подобни пропагандни филми постоянно са наложителни за гледане за членовете на ККП, споделя д-р Флориан Шнайдер, шеф на холандския център Leiden Asia.

„ Цели предприятия ходят организирано на кино, над 95-те милиона партийни членове също осигуряват голям брой продадени билети “, сподели той пред Би Би Си.

Досега дистанционно рецензиите на кино лентата са извънредно позитивни, макар че някои наблюдаващи считат, че може да не са изцяло правилни. В края на краищата рецензията може да докара до доста неприятни последствия, в това число и арест. Миналата седмица някогашният публицист Ло Чанпин, неудовлетворен от метода, по който са показани китайските бойци, беше арестуван и упрекнат в „ разпространение в обществените мрежи на обидни мнения за репутацията и достойнството на националните мъченици ". Случаят се проверява. 

 

Блокбастър агитация

И въпреки всичко почитателите на кино лентата споделят, че се радват на екшъна, екслозиите и каскадите във кино лентата, които го слагат наедно с други огромни мейнстрийм заглавия.

С обявен бюджет от 200 милиона $, „ Битката при езерото Чанджин “ не е пестил пари за всеобщи подиуми и специфични резултати — и това си проличава. И тримата  режисьори на кино лентата са положителни разказвачи, познати освен в Китай. Цуй Харк е прочут със специфични резултати и филми за бойни изкуства, Лам — със своите избухливи екшън спектакли. Кайгъ, спечелил Златна палма в Кан със „ Сбогом, спътнице моя “, се  слави с прочувствени истории за китайския живот.

Източник: segabg.com