В момента банките в България имат най-високите такси в целия

...
В момента банките в България имат най-високите такси в целия
Коментари Харесай

С нов регламент Майдел и ЕП драстично намаляват такси по преводи в евро

В момента банките в България имат най-високите такси в целия Европейски Съюз за получен превод в евро от друга страна в Европейски Съюз - сред 30 и 58 лв. за превод от 10 евро.

Скоро това ще се промени , тъй като започваме работа по правилник за забележителното понижаване на тези такси , с цел да доближат равнищата на таксите за преводи в евро сред страните от еврозоната, които са пренебрежимо ниски , разяснява българският евродепутат Ева Майдел.

Това е закондателство, което ще даде действителен резултат за всеки европеец от страните отвън еврозоната - България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Хърватия и Швеция.

Радващо е, че Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз съумява за няколко седмици да реализира единодушие сред всички страни за общ метод, изяснява Майдел.

 Онлайн заплащанията стават по-евтини
Онлайн заплащанията стават по-евтини

Нова инструкция дава повече сигурност и изгоди на онлайн заплащанията

На 28 март 2018 година Европейската комисия внася предложение за понижаване на таксите за презгранични заплащания в евро за целия Европейски Съюз. Според настоящите сега правила за предприятията и лицата, живеещи в страни от еврозоната, няма разлика дали ще правят преводи в личната си страна или в друга от еврозонат а.

Това, обаче, не е по този начин за жителите отвън Еврозоната , които са обект на такси от банките. Целта на предлагането е да могат и жителите от страните, които не са в евро клуба, да се възползват от тези преимущества и да извличат цялостна изгода от единния европейски пазар.

 Българска народна банка промени изискванията и реда за разкриване и предписание с платежни сметки
Българска народна банка промени изискванията и реда за разкриване и предписание с платежни сметки

Наредбата вкарва условия за ръководството на операционни опасности

Припомняме, ИПИ поучава България да не се бавим за еврозоната . В края на април 2018 Институтът за пазарна стопанска система - ИПИ завърши отчет за резултатите за българската стопанска система от присъединение къв ERM II и еврозоната .

Един от доводите е, че влизането в еврозоната понижава и транзакционните разноски по продан на валута и таксите по банкови преводи .

По калкулации на ИПИ, единствено спестените разноски по обмяна на валута за задачите на външната търговия надвишава 450 млн. евро на година. Това е близо 1% от Брутният вътрешен продукт и е еднакво на понижение на налога върху облагата на компаниите на половина . Спестените по този метод близо 1 милиарда лв. ще останат в българските компании .

 ИПИ поучава да не се бавим за еврозоната
ИПИ поучава да не се бавим за еврозоната

Страната ще пропусне доста, в случай че отсрочи кандидатстването или се забави
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР