В момент, когато тревогата, че инструментите на изкуствения интелект ще

...
В момент, когато тревогата, че инструментите на изкуствения интелект ще
Коментари Харесай

MIT обясни защо AI няма да вземе работните места на хората толкова бързо

В миг, когато паниката, че инструментите на изкуствения разсъдък ще вземат работата на хората доближава световна трескава фаза, ново проучване демонстрира, че стопанската система не е подготвена машините да заменят индивидите. Според отчета въздействието на AI върху пазара на труда евентуално ще бъде доста по-бавно, в сравнение с някои се притесняваха преди. Това дава вяра на политиците, които сега търсят способи за компенсиране на най-лошите резултати, свързани с възхода на AI.

Изследователи от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект на Масачузетския софтуерен институт (MIT) са се пробвали да дефинират освен дали изкуственият разсъдък ще автоматизира човешките работни места, само че и по кое време това може да се случи. В последна сметка откривателите са открили, че голямото болшинство от работните места, които преди този момент бяха избрани като уязвими от AI, не са стопански преференциални да бъдат автоматизирани сега.

Едно от основните открития да вземем за пример е, че единствено към 23% от заплатите, които се заплащат на хората сега за работни места, които евентуално биха могли да бъдат осъществявани от AI инструментите, наподобяват рентабилни да бъдат сменени тъкмо в този момент от машини.

Макар че това може да се промени с времето, към този момент наподобява, че ударът върху работните места вследствие на навлизането на AI евентуално ще се уталожи с непрекъснат ритъм във времето.

В доста случаи хората са по-рентабилен и стопански по-привлекателен метод за осъществяване на работа сега, разяснява Нийл Томпсън, един от създателите на изследването и част от екипа на Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект на MIT, пред CNN.

„ Това, което виждаме, е, че въпреки да има огромен капацитет AI да поема задания, това няма да се случи незабавно “, добави Томпсън и съобщи, че на фона на всички заглавия за роботи, които лишават работни места,

в действителност е значимо да се намерения за стопанската система употреба на тези системи “.

В изследването Томпсън и екипът му проучват множеството работни места, които преди този момент са били избрани като застрашени от AI, изключително в региона на компютърното зрение. След това откривателите са разгледали заплатите, които се заплащат на служащите, които сега правят тези действия, и са пресметнали какъв брой може да коства въвеждането на автоматизиран инструмент, който да прави тяхната работа.

Например един служащ в търговията на дребно сега може да дава отговор за инспекция на инвентара или да следи за точността на цените, посочени в целия магазин за избрани артикули. Томпсън отбелязва, че една машина, подготвена в компютърно зрение, би могла механически да прави тази работа, само че на този стадий за работодателя към момента би било стопански най-целесъобразно да заплаща на служащ за това.

Има причина, заради която изкуственият разсъдък не се е наложил незабавно на всички места “, споделя Томпсън. „ Зад това стоят стопански аргументи. “

Според него това прави изкуственият разсъдък подобен с навлизането на други новости преди години.

Подобно на предходни хай-тек разстройства на пазара на труда, като да вземем за пример възхода на индустриалните стопански системи, които замениха селскостопанските, разстройствата на работните места, свързани с AI, евентуално ще бъдат по-скоро постепенни, в сравнение с внезапни. Това би могло да значи, че политиците, работодателите и даже служащите могат да стартират да се приготвят и приспособяват за тези идни промени още в този момент.

Миналата седмица Международният валутен фонд предизвести, че съвсем 40% от работните места в международен мащаб могат да бъдат наранени от възхода на AI и че тази наклонност евентуално ще задълбочи съществуващото неравноправие.

В обява в блога си от предходната седмица, в която предизвести за последните си прогнози, ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева прикани държавните управления да работят за основаване на мрежи за обществена сигурност или стратегии за преквалификация, с цел да се опълчват на разрушителното влияние на AI.

Новото проучване на Томпсън и неговия екип от MIT може да даде на тези политици по-добра визия за времевата линия, за която би трябвало да мислят, до момента в който търсят решения за намаляване на най-лошите последствия от въздействието на AI върху пазара на труда.

[Изследването] ни дава опция да стартираме да дефинираме малко по-количествено какъв брой бързо чакаме да се случи изтласкването на служащите “, сподели Томпсън. „ И това ще разреши на хората да стартират да построяват проекти, които са доста по-конкретни във връзка с преквалификацията, която би трябвало да се извърши. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР