В Молдова е в сила извънредно положение за 60 дни

...
В Молдова е в сила извънредно положение за 60 дни
Коментари Харесай

И българите в Молдова са притеснени от войната в Украйна

В Молдова е в действие изключително състояние за 60 дни поради войната в Украйна. Решението беше взето на съвещание на Народното събрание от 24 февруари. По информация на Българска телеграфна агенция, министър председателят на Молдова Наталия Гаврилица е показала 20 ограничения, които ще подхващат управляващите, измежду тях са и ограничавания за придвижване, до които обаче ще се прибегне единствено в краен случай.

 Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица
Въвежда се и специфичен режим за влизане и излизане в Молдова и се открива специфичен режим за потребление на въздушното пространство. Властите също по този начин ще подхващат ограничения за ръководство на притока на мигранти и обезпечаване на сигурността на бежанците от Украйна. Само през вчерашния ден молдовско-украинската граница е премината от над 7900 души, от които 4000 са били жители на Украйна, осведоми Българска телеграфна агенция.

Българите в Молдова, които по публична статистика от 2004 година са към 80 000 души, само че по неофициални данни са близо четири повече, също са обезпокоени от военните дейности на територията на съседката им Украйна.

„ Да, ние сме доста наплашени от новините, които пристигнаха от прилежаща Украйна. При нас също има един замразен спор с Русия – Приднестровието. Както това се случва в Украйна, по този начин това може да бъде и тук, при нас, в Молдова. Но ние се надяваме, че всичко бързо ще завърши и здравият разсъдък ще спечелва. Разтревожени сме, макар че спорът не е при нас. Но ние сме все страни от някогашния соцлагер, всичките сме братя славяни и няма какво да разделяме. Трябва да сме задружни. “    

„ Аз не знам, по какъв начин в 21 век може да става такова нещо. Вчера сутринта бях сюрпризирана от новините за началото на войната. И до момента не мога да проумея по какъв начин ние, братя славяни - украинци, руснаци, българи, се противопоставяме. Защо да го вършим. Много ме е боязън какво ще стане с моята страна. Ние живеем наоколо, границите ни са близко. Какво ще споходи фамилията ми, по какъв начин ще бъде въобще в света. “

Сниимки: moldova.md, БНТ - архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР