В моето съзнание Виена винаги е била синоним на Коледа.

...
В моето съзнание Виена винаги е била синоним на Коледа.
Коментари Харесай

Виена е синоним на Коледа

В моето схващане Виена постоянно е била синоним на Коледа. Години преди да я посетя за първи път, постоянно, когато някой споменеше Виена, си представях украсени елхи и всякога, когато чуех коледна ария, се сещах за този град. В множеството случаи в живота действителността се разграничава от нашата визия за нея, само че не беше по този начин при мен и Виена. Може би тъй като въпреки всичко посетих града за първи път тъкмо по Коледа. Дали е било съвпадане или просто проекция на позитивното ми мислене? Нима има значение!

През декември Коледа в действителност оживява в този град – тупти на всяка улица, оглежда се във всяка витрина, звучи от всяка концертна зала, свети в очите на всеки минувач. Виена е доста повече от базарите и греяното вино, само че по празниците като че ли бледнеят и известните дворци, и богатите музеи, и превъзходните галерии. Интересното е, че коледният базар във Виена не е нито най-старият, нито най-големият, само че сигурно е един от най-известните в света. Всяка година пред кметството на града се издига голяма елха, която се подарява от някоя от областите на Австрия. Смята се, че това е най-известният базар в града, следван от този пред двореца Шьонбрун, само че истината е, че във Виена има базари съвсем на всеки площад – дребен или огромен - и човек има възприятието, че те просто преливат един в различен, с цел да се трансфорат в един голям коледен град.
 Реакции за 18 ноем 2022 | Приемането на предложенията за промени в Изборния кодекс след 18-часово съвещание отприщиха всички пристрастености,...
Неслучайно хиляди се стичат тук, с цел да изживеят коледната магия. Градът е същинско нейно угощение. И това не е просто тъй като на всички места се извисяват елхи, блещукат светлини, звънтят камбани. Не е единствено тъй като отвред ни изкушават всевъзможни дарове, преливащи от витрините. Даже може би не е и поради всички вероятни сладкиши, бисквити, щолени и канелени лакомства, които ни карат да зарежем вечно диетите. Традицията повелява да се подаряват в символ на обвързаност големи медени сърца, изписани с всевъзможни пожелания и горещи пояснения. Как да не купим няколко за обичаните си хора… и най-малко едно-две за себе си. Все отново нали човек би трябвало да обича на първо място себе си! А към това прибавяме и купища захаросани ябълки, печени кестени и несъмнено – обичайните виенски колбаси...

Нашият личен усет е подложен на тестване в този град. Сякаш в никакъв случай до момента не сме виждали толкоз ярки светлини, като че ли в никакъв случай не сме били измежду толкоз доста хора, като че ли лакомствата в никакъв случай не са били толкоз сладки, като че ли виното в никакъв случай не е било по този начин опияняващо.

А може би това е лъжливо - в действителност греяното вино безусловно се лее на всеки ъгъл и то от рано заран, и е толкоз омайващо, че стартира да ни се привижда какво ли не. Може би магията на Виена е просто алкохолно замайване?... Не!!! Истината е, че хубостите на града са премного и няма потребност да ни се привиждат двойно, с цел да останем запленени вечно. Магията на Виена е необяснима и няма потребност да губим време да я проучваме. Тя би трябвало просто да бъде изживяна!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР