В много от европейските райони на Истанбул снежната покривка нарасна

...
В много от европейските райони на Истанбул снежната покривка нарасна
Коментари Харесай

Снежна буря блокира Истанбул

В доста от европейските региони на Истанбул снежната завивка набъбна до 30 см

Вече са факт предизвестията, издадени от националната метеорологична работа на Турция за предстоящи значителни снеговалежи в Истанбул и северозападната част от страната, породени от Black sea effect. Мегаполисът се разсъни с към 20-30 сантиметрова снежна завивка, която се натрупа за малко време още тази заран, съобщи.

От 7 до 9 часа сутринта в доста от европейските региони на Истанбул снежната завивка набъбна до 30 см.

Пътна конюнктура в Истанбул

Основната автомагистрала, свързваща Истанбул с Одрин беше затворена за час, до момента в който бъде почистена.

Министърът на превоза и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу съобщи, че снеговалежът се чака да бъде най-обилен от 18.00 часа в събота до 06.00 часа в неделя сутринта.

Губернаторът на Истанбул Али Йерликая разгласи, че от през днешния ден до неделя се не разрешава влизането и излизането на товарни камиони, пътуващи от Анадола и Тракия към Истанбул, заради изобилния снеговалеж и замръзване по пътищата.

Отменени полети

Над 200 полета за четвъртък са анулирани на двете летища в Истанбул, оповестиха водещите турски самолетни компании.

Националният транспортьор на Турция Turkish Airlines, съобщи, че е отменил 180 полета на летището в Истанбул в четвъртък, 120 от които вътрешни и 60 интернационалните.

Авиокомпанията анулира още 20 вътрешни полета на AnadoluJet - дъщерния си нискотарифен транспортьор, на по-малкото летище "SabihaGokcen ".

В изказване Turkish Airlines предизвести, че "броят на анулираните полети евентуално ще се усили " поради метеорологичните условия.

Друга компания - Pegasus, съобщи, че към 30 вътрешни полета, които се очакваше да излетят и дойдат на летище „ Sabiha Gokcen “ в четвъртък, към този момент са анулирани. Близо 50 полета в петък също са анулирани, заяви тя на своя уеб страница.

Причината за неприятното време и изобилните снеговалежи е по този начин нареченият „ Black sea effect” (езерен ефект). Явлението се образува съвсем всяка година при нахлуването на студени въздушни маси от север, които минават през по-топлите води на Черно море. Именно тази въздушна маса се трансформира и от нея паднат обилни превалявания от дъжд или сняг.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР