В младостта си изисквах от хората повече, отколкото можеха да

...
В младостта си изисквах от хората повече, отколкото можеха да
Коментари Харесай

Как да се отнасяме към неприятностите, за да запазим спокойствие

„ В младостта си изисквах от хората повече, в сравнение с можеха да дадат: неизменност в другарството, честност в възприятията. Сега се научих да изисквам от тях по-малко, в сравнение с могат да дадат: да бъдат в близост и да мълчат. И на техните усеща, на тяхното другарство, на техните благородни каузи постоянно виждам като на същинско знамение – като подарък от Бога. “

Албер Камю

До огромна степен нашето благополучие и благоденствие зависи от това по какъв начин се отнасяме към избрани неща, събития и хора. И в случай че погледнем на живота от верния ъгъл, даже и неподходящите условия ще се трансформират в наша изгода.

Ето по какъв начин един човек вижда опциите и изгодите в проблемите и ги намира, а другият вижда случилото се като покруса и в последна сметка го получава. Важна е вярната вероятност.

Проблемите, които се случват на всеки от нас, са два типа: тези, които другите хора основават за нас, и тези, които самият живот ни сервира. В идващите редове ще поговорим за вярното отношение към тях.

За проблемите, произлизащи от хората

" В младостта си изисквах от хората повече, в сравнение с можеха да дадат: неизменност в другарството, честност в възприятията. Сега се научих да изисквам от тях по-малко, в сравнение с могат да дадат: да бъдат до мен и да мълчат. И на техните усеща, на тяхното другарство, на техните благородни каузи постоянно виждам като на същинско знамение – като подарък от Бога " - Албер Камю.

Всички желаеме хората към нас да ни почитат, да ни обгрижват, да ни обичат и да ни одобряват такива, каквито сме. Напълно обикновено е.

Но казусът е, че всеки човек мисли на първо място за себе си и постоянно хората ни основават компликации несъзнателно, до момента в който просто пазят себе си и преследват своите ползи. Нищо персонално, както се споделя.

Ето за какво единствената рецепта за опазване на безчувственост в връзките с хората — не чакайте от тях прекалено много и тогава техните дейности няма да ви трогват и въздействат.

Още повече, хората към нас са като поток: те идват и си отиват. Тогава коства ли си да им разпореждаме някакви упования, в случай че няма гаранция, че ще бъдат с нас и на следващия ден? По-добре е да им благодарите за всяко хубаво малко нещо в връзките ви и да не се вкопчвате в тях.

За неприятностите в живота

" Правилно постъпва този, който се отнася към света, като че ли сънува. Когато сънуваш призрачен сън, се събуждаш и си казваш, че е било единствено сън. Казват, че нашият свят не се разграничава от този сън ", споделя Цунетомо Ямамото, японски самурай, създател на известния етюд " Хагакуре ".

Източникът на нашето злощастие и безпокойствие е единствено в едно нещо: ние одобряваме живота прекомерно съществено. И в случай че се научим да възприемаме живота като сън, тогава цялата съвестност ще изчезне и нищо не може да ни разстрои и разочарова.

Това, апропо, е една от най-древните техники за медитация: да възприемаме живота като театър, като сън. Не забравяйте да пробвате. В продължение на 7 дни си представяйте, че целият ви живот е просто зрелище и вие сте артист в него. И играйте ролята си почтено, наслаждавайте ѝ се!

Ако помните това, животът ви ще се промени към по-добро. И щастието в живота зависи точно от верния взор – щастието не би трябвало да се търси.

Източник: cluber.com.ua

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР