В Министерството на земеделието и храните се проведе четвърто заседание

...
В Министерството на земеделието и храните се проведе четвърто заседание
Коментари Харесай

В МЗХ се проведе четвърто заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения

В Министерството на земеделието и храните се организира четвърто съвещание на Консултативния съвет по поземлени връзки. Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев съобщи, че Съветът продължава работата от предходната седмица. Независимо, че не бе реализирано квалифицирано болшинство от 2/3 за гласоподаване на дефинитивни текстове, по време на съвещанието бяха детайлно прегледани голям брой постъпили оферти от сектора. Съветът реализира общо мнение по промени на съществени разпореждания от Закона за собствеността и използването на аграрни земи. Реши се в границите на една седмица да се организира последващо съвещание за приемане на съответните решения, оповестиха от пресцентъра на министерството. 

Заместник-министър Тошев уточни, че към 300 хиляди дка земи от Държавния аграрен фонд (ДПФ) в страната са свободни все още. Той акцентира, че към този момент е изтънчено с писмо от Областните дирекции по земеделие да приготвят описи с поземлени парцели, които да се предложат за включване на тръжна процедура за наемане от ДПФ за зеленчукопроизводство и трайни насаждания. „ Това нещо би трябвало да бъде в съгласие наложително с „ Напоителни системи “, тъй като развъждането на такива култури без напояване е немислимо. „ До 22 февруари 2024 година е срокът, в който ОДЗ в страната ще са подготвени със справките и ще забележим какъв брой от тези декари дават отговор на тези условия “, сподели още заместник-министър Тошев. 

Той заяви още, че желанието на Министерството е да се надградят стартиралите планове по размер 4.3 с новите средства, които ще бъдат в Стратегическия проект в размер на 100 млн. евро, с цел да може да се обезпечи оптимално опцията за довеждане на вода за поливане до евентуални искащи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР