В Министерството на външните работи се събира Кризисният щаб, който

...
В Министерството на външните работи се събира Кризисният щаб, който
Коментари Харесай

МВнР събира Кризисния щаб, 10 българи поискали евакуация от Киев

В Министерството на външните работи се събира Кризисният щаб, който следи обстановката към Украйна, а министър Теодора Генчовска анулира плануваното си за през днешния ден посещаване в Украйна поради напрегнатата обстановка там, оповестиха от ведомството.

Външният ни министър трябваше да бъде през днешния ден в Украйна с сътрудниците си от балтийските страни - Литва, Латвия и Естония, където да се срещнат с представители на украинските управляващи и на специфичната задача на ОССЕ в страната.

Президентът на Русия Владимир Путин обаче разгласи тази заран началото на специфична военна интервенция за отбрана на Донбас.

10 българи поискали да бъдат евакуирани от украинската столица Киев тази заран. Така общият брой на искащите да получат подпомагане за овакантяване на страната става 16, оповестяват от посолството ни в Киев. Други 92 са дали данните си за локализиране в страната и е прекомерно евентуално да изискат извеждане от Украйна.

Към посолството е образуван действен щаб. По преценка на дипломатите ни към този час няма незабавна нужда от евакуация. Има заплаха от спиране на телефонните линии както в Одеса, по този начин и в Киев, предизвестяват дипломатите.

" Евакуация от Одеса е допустима единствено през граничните пунктове. Въздушното пространство над Украйна е затворено ". Това сподели пред Българска национална телевизия генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов.

Той увери, че обстановката към сегашния миг в Одеса е спокойна, към 5 ч. сутринта са регистрирани 3 гърмежа.

" Ракетните удари по наша информация са пристигнали от Азовско море. Целите на тези удари са били военни обекти, хранилища и радио-локационни станции. Нямаме информация за потърпевши жители, както и позвънявания от български жители, които да са потърпевши. Имаме 5-6 позвънявания от българи, които желаят да се изтеглят. Дали сме инструкции, граничните пунктове са отворени, най-близкият е на 40 км, към Молдова ", добави Иванов.

Той добави, че няма суматоха. Градът последователно влиза в естествения темп на живот.

" В нашия регион има към 20 български жители, през днешния ден ще ги прозвъним, с цел да проверим какво е тяхното положение ", увери генералният консул на България в Одеса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР