В Министерския съвет беше представен най-мащабният проект с европейско финансиране

...
В Министерския съвет беше представен най-мащабният проект с европейско финансиране
Коментари Харесай

В МС представиха най-мащабният проект за административната реформа


В Министерския съвет беше показан най-мащабният план с европейско финансиране за административната промяна – Трансформация на модела на административното обслужване, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Средствата за плана са в размер над 4 милиона лв. и са от Оперативната стратегия „ Добро ръководство “. Бенефициент е администрацията на Министерски съвет, а сътрудник по плана е Националното съдружие на общините.

Повече от 3 хиляди офиса за административни и публични услуги в България са интервюирани на място, с цел да се образува цялостна картина на общуването сред жителите и администрациите. Анализът ще отговори на отворените все още въпроси – какъв брой услуги се оферират, по какъв начин се дават, какви документи се изискват, какви такси се събират и на какво нормативно съображение.

Успешното осъществяване на плана ще обезпечи нов потребителски интерфейс към платформата за междурегистров продан, тестван пилотно в 50 администрации. Най-малко 700 услуги за бизнеса ще бъдат опростени. Предвиденият по плана модел за регистрова промяна ще обхване съществуващите все още над 8 хиляди регистъра от позиция на качеството и цялост на данните, внезапно понижаване на разноските за поддръжка, гарантиране на предпоставки за служебно събиране на информация.

Общата цел на плана е резистентност на идващите стадии на административната промяна, сложно административно обслужване и въвеждане на електронното ръководство.

Крайният период на осъществяване на плана е краят на юни 2018 година

Красимир Божанов, шеф на Дирекция „ Модернизация на администрацията “ в Министерски съвет, който дава отговор за плана, посочи, че в последните месеци, е станал много известен изразът „ гражданин-куриер на администрацията “.

Той разяснява, че към 60 на 100 от всички взаимоотношения с държавната администрация са свързани с условие на информация от администрацията, която ние като жители да пожелаваме от друга администрация.

„ Това са десетки милиони часове, които биват употребявани. Администрацията изисква от потребителите да й показват информация вместо да бъде получавана по длъжностен път. Този план има двойно предопределение. Трябва да способства за съответни резултати “, изясни Красимир Божанов.

Той съобщи, че до момента обективната действителна картина на административните режими, по какъв начин се дава, какви бази данни и регистри поддържа администрацията, се е основавала на волята и желанието на администрацията да попълня такава информация. През годините се установи разминаване и се осъзна,че без схващане на цялостната картина, няма по какъв начин да се направи промяна, безапелационен бе Божанов.

Той съобщи още, че задачата на плана е да се разпознава и да се направи всичко допустимо по всички посоки, с небосвод какво би трябвало да бъде реализирано. Картината е още един океан и сме на стадий избистряне, добави Божанов.

От своя страна зам.-изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините Теодора Дачева показа мнението на общините, съгласно които посоката би трябвало да се обърне и не администрацията да си възнамерява нещата, както на нея й е най-лесно. За сметка на това изходната точка да бъде жителят, който покрива заплатата на тази администрацията.

„ Администрацията е длъжна да обезпечи качествено обслужване при най-малък разход на средства и сила. През годините електронното ръководство започваше и приключване с следващите разбори и тактики. Решихме да изберем 20-те най-често предоставяни от общините услуги и да се опитаме да ги уеднаквим “, изясни Теодора Дачева.

Проблемът, разясни тя, с който се сблъскват хората е, че в общините има разнообразни условия за даване на една и съща услуга. „ Трябва най-малко детайлите от услугите, които могат да бъдат идентични в една община, да го уеднаквим. Започнахме с огромно изследване на база информация от 2015 за 155 услуги във всяка община каква е честотата на даване, с цел да може да се концентрираме върху тези 20, които жителите и бизнесът употребяват най-често “, уточни Теодора Дачева.

Най-честите общински услуги, употребени от жителите за промяна на непрекъснат адрес и услуги, свързани с териториалното устройство, като издаване на позволение за градеж, паспорти на здания и така нататък

„ Направили сме информативен лист, в който са разказани документите, които могат да се изискват от жителите. Опитали сме да минимизираме документите, които жителите би трябвало да дават в общините, с цел да получат съответната услуга. Трудно се преборваме с чиновническия нрав в общинската администрация “, съобщи още Дачева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР