В миналото във всеки дом хлябът се е приготвял собственоръчно,

...
В миналото във всеки дом хлябът се е приготвял собственоръчно,
Коментари Харесай

Защо да консумирате ХЛЯБ с квас и как да си го направите сами

В предишното във всеки дом хлябът се е приготвял собственоръчно, само че през днешния ден той ни е на ръка разстояние във всеки магазин, а разнообразието е голямо.

Но въпреки всичко, в случай че се стремите към по-здравословен и първокласен метод на живот, домашният самун с мая си остава най-хубавото решение. В пекарните той е по-скъп от елементарния самун с квас, а за какво да не го подготвяме с нашите ръце и да се радваме на плодовете от нашия труд?

В тази публикация ще ви разкрием за какво да предпочетете хляба с мая и по какъв начин да го приготвите по най-сполучливия метод.

Ползите от хляба с мая

• В състава му не се срещат изкуствени съставки като консерванти и емулгатори;

• Има по-добър усет, несъмнено, не всеки мисли по този начин, само че сигурно е по-хранителен. Зърнените храни имат в състава си субстанции, наречени фитати, които имат способността да блокират усвояването на потребните витамини и минерали в организма ни – калций, магнезий, цинк, желязо и т.н.;

• Според британск изследвания хлебчетата чабата могат да причинят развиването на рахит или остеопороза, до момента в който в кваса се създава ензим, кадърен да преработи фитатите по време на обработването и да понижи нездравословните им въздействия. Поради тази причина при потреблението на самун с мая ние одобряваме по-голяма част от потребните субстанции, съдържащи се в него;

• Не предизвиква газове и е по-лесно смилаем;

• Усвоява се по-бавно от организма, като по този метод не разрешава повишение на кръвната захар и даже контролира равнищата й.

И въпреки всичко, изработката на самун с мая вкъщи не е лесна задача. Въоръжете се с самообладание и обич, до момента в който го приготвяте.

Стъпки при приготвянето на самун с мая

Ден 1

През първия ден би трябвало да подготвите сместа си. Добавете 1 чаена чаша брашно и 1 чаена чаша вода в подобаващ съд, най-добре буркан. Започнете да смесвате двете съставки, а в случай че желаете да ускорите процеса – прибавете щипка захар към тях. Покрийте с парче плат, салфетка или различен тип було съда и го оставете на топло и изсъхнало място, само че не на директна слънчева светлина, за към едно денонощие.

Ден 2

През втория ден би трябвало да премахнете част от към този момент престоялата примес и да добавите още веднъж същото количество като първичното. Разбъркайте деликатно, покрийте и оставете за още 24 часа.

Ден 3-5

Продължавате да действате по същия метод като през втория ден и идващите няколко дни. Обикновено закваската е подготвена към 5-6 ден, когато започнете да усещате кисел мирис, процесът на ферментиране е приключил.

След като закваската към този момент е подготвена, част от нея отделете за хляба, който ще приготвяте, а другата приберете в бурканче, което е компактно и доста добре затворено. Останалата част съхранявайте в ледник, като постоянно подхранвате закваската с равни количества брашно и вода, може да я употребявате когато и да е, само че преди приложимост я извадете за 24 часа на изсъхнало и топло място, с цел да се засилва.

Тънкости при приготвянето

• Използвайте трапезна вода със стайна температура;

• Използвайте качествено брашно без набухватели – ръжено, пълнозърнесто и др.;
 Паднаха 6 мита за това кой самун е по-здравословен Паднаха 6 мита за това кой самун е по-здравословен
По въпроса с потреблението на самун мненията са спорни. Според някои не би трябвало да хапваме самун, други предлагат здравословни вид...

• Ако при зареждането се отдели вода – прибавете лъжица брашно, в случай че коричката се втвърди – лъжица вода;

• Не дръжте съда със закваската наоколо до ел. Отоплителни уреди;

• Хлябът може да издържи до 10 дни след изпичането;

• Не го разрязвайте преди цялостното му изстиване, даже може да изчакате до другия ден;

Има редица предписания за самун с мая, само че в основата стои, че на кг брашно са нужни към 600-700 мл вода и 200 г мая. От тези ограничения ще получите 2 кг тесто, задоволително за няколко хляба.
 Защо е значимо да ядем ХЛЯБ постоянно? Защо е значимо да ядем ХЛЯБ постоянно?
Несъзнателно, когато се заемем със задачата да отслабваме, първото, което изключваме от менюто си, това е хлябът. Не си даваме сметка о...

За главната рецепта ще ви трябват:

• 1 кг брашно;

• 200 мл квас;

• 660 мл вода;

• 2 щипки сол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР