В местността Калето, между селата Абрит и Добрин в област

...
В местността Калето, между селата Абрит и Добрин в област
Коментари Харесай

Археолози проучват най-големия античен център в днешна Добруджа

В местността Калето, сред селата Абрит и Добрин в област Добрич се намира най-големият укрепен древен център в земите на днешна Добруджа - Залдапа. Теренните наблюдения на Залдапа демонстрират, че той е бил гъсто застроен. Първите археологически изследвания датират от 1906-1910 година Впоследствие са осъществявани частични теренни проучвания и наблюдения. 

През годините античният строителен материал е подлаган на редовно плячкосване и разрушение, което е почнало още през ХІХ в. и продължава до през днешния ден.

Липсват цялостни археологически проучвания на терена. В резултат на извършените разкопки са проучени единствено част от укрепителната система, гражданска базилика, раннохристиянската черква и внушително по метода на създаване водохранилище. През последните пет години изследванията на Залдапа са интензивни, с помощта на взаимен българо-канадско-френски план. Екипът на разкопките с началник проф. Георги Атанасов тази година е хетерогенен - в него влизат експерти от девет националности. В плана присъединяване имат и четири институции – Софийският университет, Университетът в Лил, Франция, канадски университет и Регионалният исторически музей в Добрич. 

Археологическите изследвания на базилика номер 2 в Залдапа носят огромни изненади. Нейната широчина е съвсем колкото и на епископската, само че я превъзхожда с извънредно богатата мраморна декорация, споделя професор Атанасов:  " Целият централен транспортен съд е бил с мраморни плочи. Това, което обаче е без аналог в Добруджа за този интервал е, че стените на тази базилика безусловно са греели в мозаечни пана, в това число с позлатени кубчета. "

Заместник-ръководителят на плана доцент Албена Миланова добавя, че базиликата е същинско богатство за археологията:  " Мозайката е била доста първокласно мебелирана. Освен мраморните настилки с огромни мраморни плочи, вътре литургичният фон - преградните плочи на олтара, базиликата е била декорирана с коринтски капители. Изключително богата декорация, богата базилика и богато население, което си е разрешавало подобен вид безценен фон. "

По думите на проф. Никола Бодри, античният град Залдапа ще помогне на учените да узнаят повече за преобразуването на римския свят от края на античността.  " Потенциалът на този приказен обект е съвсем изобилен. Имаме работа за години напред ", добавя преподавателят в университета в Лил и български шурей в Разград доцент Доминик Монро.

Още за Залдапа ще научите в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР