В месеца, в който честваме празника на балетното изкуство, Русенската

...
В месеца, в който честваме празника на балетното изкуство, Русенската
Коментари Харесай

Премиера на Лебедово езеро“ в Русенската опера

В месеца, в който честваме празника на балетното изкуство, Русенската опера сервира на своята аудитория и на гостите на красивия крайдунавски град нова режисура на най-любимия балет на българската аудитория – „ Лебедово езеро “ на Чайковски.

Постановката е дело на българския балетист и хореограф Румен Рашев , който от 1990 година живее и работи във Венецуела, и прима балерината Силвия Томова , живописен началник на балета на Старозагорската опера и балетен съветник на Русенската опера. Художник на декора и костюмите е Първолета Чавдарова – Летиция .В основните функции са примабалерината на Русенския балет Весела Василева и Антон Иванов .

„ Впечатленията ми са много спорни. От една страна, доста се веселя за осъществената режисура на „ Лебедово езеро “! От изключителна културна полезност ми се коства наличието още веднъж в българския балетен свят на балетмайстора Румен Рашев, тъй като той е един от емблематичните танцьори от 80-те години, незабравим актьор с голям диапазон от функции. В момента той е професор в Университета за изящни изкуства в Каракас, Венецуела, където основава балетна школа от самите основи. Неговият усет, неговият жар, неговите познания са едно голямо благосъстояние! Той е привлякъл за своя помощница Силвия Томова. Знаем какъв огромен експерт е тя! И двамата са създали една много добра версия на „ Лебедово езеро “, макар купюрите, които се постановат поради много ограничавания състав. Много бих желал да откроя хубавата сценография на Първолета Чавдарова – Летиция и нейното чувство за танцовия костюм с доста пастелни тонове и грациозност!

От друга страна проблемите, освен за балета на Русенската опера, само че за всички извънстолични трупи, са едни и същи. На първо място е голямото текучество в състава. Освен това има някакво изцяло недоразбиране за естеството на балетното изкуство, на неговото място в оперния спектакъл. Трупите са с извънредно стеснен състав – сред 15 и 20 души, а се изисква да поддържат типичен репертоар. Едно „ Лебедово езеро “ да вземем за пример с 30 души е много компромисен вид, за него се изисква много по-голям състав! И трето, в България в последно време се изпускат доста значими фрагменти от страна на балетмайсторите. Трябва да задържим точно тях, които познават добре „ занаята “, знаят по какъв начин се създава един театър. Защото един актьор без своя балетмайстор не може да построи една сигурна и постоянна кариера!

Аз считам, че желанието на шефа на Русенската опера Иван Кюркчиев да притегли Румен Рашев като основен репетитор и живописен шеф е доста вярно, тъй като без такава фигура една натрупа не би могла да се състои! А в Русе в действителност има актьори със значимо равнище. Такава е прима балерината Весела Василева, която на премиерата изтанцува Одета-Одилия – една балерина с явни естествени заложби и към този момент много развъртян професионализъм. Такъв е и младият Антон Иванов, който за първи път излиза в основна роля – в ролята на Зигфрид. Той сподели изключителна убеденост, театрално държание, доста положително водене на корпуса и забележителни скокове.

Вярвам, че Русенската режисура ще върне блясъка на оня балет, който всички ние знаем, тъй като Русе дълго време е съперничело на Софийската натрупа и там са танцували едни от най-значимите български балетисти! “ сподели пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства " Каста дива " балетният критик Петър Пламенов .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР