В месеца на детето УНИЦЕФ в България стартира комуникационна кампания

...
В месеца на детето УНИЦЕФ в България стартира комуникационна кампания
Коментари Харесай

„Грижа, любов, игра за всяко дете“ | УНИЦЕФ за ранно детско развитие

В месеца на детето УНИЦЕФ в България започва информационна акция за ранно детско развиване под мотото „ Грижа, обич, игра за всяко дете “, която оказва помощ на сегашни и бъдещи родители с потребни насоки по какъв начин да дадат най-хубавото начало в живота на своето дете. В  допълнение акцията цели да набере средства за програмата на УНИЦЕФ в поддръжка на фамилиите с дребни деца в страната.

Национално проучване на УНИЦЕФ в България от средата на месец май сподели, че понятието „ ранно детско развиване “ се асоциира в най-голяма степен с физическото развиване съгласно 14,8% от респондентите. Почти сходна е цифрата на тези, които го възприемат като цялостното развиване на детето (14,1%) и единствено като развиване на речта (9,8%). Интересен е фактът, че хората в дребните градове асоциират ранното детско развиване най-вече с развиването на речта (22.5%), до момента в който живеещите в столицата го дефинират като цялостното развиване на детето (17.4%).

Научно потвърдено е, че човешкият мозък се развива най-интензивно в първите 1000 дни от живота и прекарванията в ранните години дефинират бъдещето на детето. В този динамичен интервал то се нуждае от качествена здравна грижа, обич, протекция и внимание, пълноценно хранене, прочувствено и интелектуално стимулиране – всичко това поставя основата за неговото развиване, умения за учене и триумф през целия живот.

„ Ако се смеете, играете и прекарвате занимателно времето си дружно, значи вършиме всичко вярно. Не се опитвайте да сте съвършени родители, просто бъдете задоволително положителни “, споделя проф. Франк Оберклайд, съветник на УНИЦЕФ и шеф на Центъра за детско здраве към Кралската детска болница в Мелбърн, Австралия.

В помощ на родителите, УНИЦЕФ създаде препоръки за пълноценна грижа в първите 1000 дни от развиването на детето,  които са налични на уеб страницата roditel.unicef.bg

Как оказва помощ УНИЦЕФ

УНИЦЕФ в България работи, с цел да обезпечи най-хубав старт в живота на всяко дете. От 2013 година Детският фонд на Организация на обединените нации и сътрудници осъществят пилотен план за патронажна грижа в областите Шумен и Сливен, където подготвени медицински сестри и акушерки дават безвъзмездни домашни визити на бременни дами и фамилии с деца до 3 години. Патронажните сестри дават на практика насоки за здравето, кърменето и храненето, стимулирането на развиването на децата, както и други въпроси, свързани с позитивното родителство. От началото на програмата сестрите и акушерките са подкрепили над 11 000 деца и фамилии в областите Шумен и Сливен, или близо 70% от всички девойки и момчета на възраст 0-3 години в двете области.

През 2019 година Министерството на здравеопазването ще вкара патронажната грижа в цяла България, като употребява опита от пилотните Центрове за майчино и детско здраве. УНИЦЕФ ще поддържа от близко процеса посредством техническа и експертна помощ и образования. Организацията набира средства, с цел да продължи сполучливата работа на патронажните сестри в Шумен и Сливен, до момента в който услугата стане налична за всички фамилии в България.

Посланици и сътрудници на акцията

Посланици на акцията „ Грижа, обич, игра за всяко дете “ са Мария Илиева, Влади Ампов – Графа и Славена Вътова. Те се сплотиха в апела, че не са нужни супер сили на родителите, а грижа, внимание и обич за всяко дете, с цел да пораства то решително и пълноценно. Кампанията е част от световната самодейност на УНИЦЕФ „ Ранните моменти са от голяма важност “, която се поддържа от посланици на благосклонност на УНИЦЕФ като Дейвид Бекъм, Новак Джокович, Шакира и Пике, Том Брейди и Жизел Бюндхен.

Кампанията в България се поддържа от голям брой корпоративни сътрудници на УНИЦЕФ като H&M, Ориндж Център, ИКЕА, Piraeus Bank, Happy Bar&Grill, Guilian, КОМСЕД, Coffee Spot и The Mall.

Медийни сътрудници на акцията са медийната група „ Нова Броудкастинг Груп “, „ БГ Радио “, „ Инвестор БГ “, „ Спортал “, „ Нетинфо “, „ bgmamma “, „ Webcafe “, списанията „ ЕВА “, „ DIVA “, „ Biograph ”, „ OK! ”, „ Grazia ”, „ Моето дете ”, „ Здраво дете “, „ Майчинство “, „ Кенгуру “, „ Практическа педиатрия “, „ Здравен вестник “ и „ Журнал за цената “.

Желаещите могат да поддържат работата на УНИЦЕФ за фамилиите с дребни деца с месечни дарения от 5 лева, като изпратят SMS с цифра 5 на номер 1021 или посредством еднократно подаяние на каса в магазините на H&M и КОМСЕД.

Предизвикателства за децата и фамилиите в България:

• 45% от децата живеят в риск от беднотия или обществено изключване

• Детската смъртност в страната продължава да бъде измежду най-високите в Европейския съюз

• Близо 8 000 бременни дами без здравни осигуровки раждат всяка година, като по-голямата част от тях имат доста стеснен достъп до здравни грижи.

• Всяка година сред 8.5 и 9.5% от бебетата се раждат с ниско тегло, което е обвързвано с нараснал риск от увреждания и проблеми в развиването.

• 5.4% от децата на възраст сред 1 и 2 години са с закъснение в растежа.

Повече за проучването:

Почти единомислещо (над 90 % от респондентите) е мнението, че прочувствените потребности са също толкоз значими за едно бебе, колкото и физическите му, както и, че бебетата изпитват същите страсти като зрелите човеци – наслада и горест. Като съществени условия за оптимално развиване на детето през първите му години се открояват следните:

• Пълноценно хранене – 92,8%;
• Грижи за здравето – 88,2%;
• Любов и прочувствена поддръжка – 87,2%.

Всеки втори родител е на мнение, че детето стартира да учи нови неща сред шестия и дванадесетия месец от своето развиване, а 36,5% са на мнение, че това се случва още преди шестия месец. По отношение на игрите обаче, преобладаващата част от хората (61%) показват мнението, че това би трябвало да се случва в най-ранна бебешка възраст – още преди шестия месец.

* Данни от национално количествено проучване, извършено от маркетинговата организация „ Прагматика “ и обхващащо 1 000 респонденти (родители и родственици на деца на възраст до 5 години).

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, с цел да доближи до най-уязвимите деца. За да избави живота им. За да отбрани правата им. За да им помогне да осъществят капацитета си. Работим за всяко дете, на всички места, всеки ден – в над 190 страни и територии – за да създадем по-добър свят за всеки. И в никакъв случай не се отхвърляме.

За повече информация:
Ивайло Спасов, УНИЦЕФ в България
0888 40 63 83, [email protected]

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР