В Мелбърн започна делото по изслушване на кардинал Джордж Пел,

...
В Мелбърн започна делото по изслушване на кардинал Джордж Пел,
Коментари Харесай

В Мелбърн започна делото срещу ковчежника на Ватикана

В Мелбърн стартира делото по чуване на кардинал Джордж Пел , който е ковчежник във Ватикана и бе упрекнат в полови закононарушения, заяви ДПА.

По време на разискването по административни въпроси в понеделник юристът на Пел упрекна австралийската полиция, че не е разследвала вярно изказванията за нарушавания заради " хипотеза за виновност ".

76-годишният Пел дойде в съда в Мелбърн с кола, обкръжен от юристите си. Нито той, нито правният му екип обаче направиха коментар, преди да влязат в постройката.

 Папата прикани за нулева толерантност към педофилията
Папата прикани за нулева толерантност към педофилията

По думите му, тази битка е доста значима за църквата

Те бяха охранявани от полицейски чиновници. Пред постройката на съда имаше и протестиращи, и поддръжници.

Адвокатите на обвинения и прокурорите разискаха административните въпроси в предварителното чуване в понеделник, което продължи по-малко от половин час. След това то бе отсрочено до обяд, когато жалбоподателите започнаха да дават доказателства на закрито съвещание .

Председателят на съда Белинда Уолингтън ще вземе крайното решение дали има задоволително доказателства против Пел , с което делото да бъде прегледано в края на правосъдното съвещание. То се чака да продължи четири седмици.

Адвокатът на Пел, Робърт Рихтер, упрекна полицията, че не съблюдава напътствията, готови от някогашен арбитър за това по какъв начин да проверява изтъкнати хора.

" Казваме, че това не е било последвано, тъй като имаше хипотеза за виновност ", сподели Рихтер пред съда и добави, че са създали изказвания по този въпрос пред полицията и прокуратурата.

 Ватикана с първи развой против почитан свещеник за педофилия
Ватикана с първи развой против почитан свещеник за педофилия

Първото чуване на Йозеф Весоловски

Рихтер съобщи също, че полицията има 21 свидетелски показания , предоставени от отбраната, които са удобни за кардинала, само че полицията не ги е проверява. Той добави, че те остават част от полицейското удостоверение за доказателства, като се опълчват на молбата за гонене, с цел да бъдат отстранени.

" Тези документи сигурно са от голяма важност за хипотетичните закононарушения. Знам, че те не дават отговор на наказателното гонене, тъй като са оправдателни за кардинала ", посочи Рихтер.

Според Рихтер и заради " възрастта и здравното положение " на Пел, за него е значимо да има с него лице с поддръжка, духовник.

 Специален арбитражен съд във Ватикана съди епископи, прикрили педофилия
Специален арбитражен съд във Ватикана съди епископи, прикрили педофилия

Папа Франциск утвърди основаването на специфичния орган

Пел е най-високопоставеният католически чиновник, който ще бъде упрекнат в полово принуждение. Той систематично отхвърли всички изказвания.

Сред поддръжниците и протестиращите също имаше разнообразни отзиви по отношение на обвиняванията на Пел за полово принуждение.

" Без правосъден развой по медиите ", сподели един от поддръжниците на Пел пред съда .

Един от протестиращите, Хелън Доусън, съобщи: " Протестирахме повече от 10 години, с цел да доведем Пел пред съда, само че се надяваме, че няма да отнеме още 10 . ".

 Ватикана приготвя по-строги ограничения против педофилията
Ватикана приготвя по-строги ограничения против педофилията

Да бъдат привличани под отговорност епископи и други свещенослужители

" Ние просто се надяваме, че това няма да се окаже тестване, изключително с всички запаси, които Пел има на свое разположение ", сподели още Доусън.

" Имаме другари, които са оживели от жертвите, показани са средства, които дават доказателства в правосъдното съвещание и имат потребност от закриване, с цел да продължат. "

" Искаме също да кажем на папа Франциск да направи промени в каноничния закон, тъй че католическото духовенство да не е ваксинирано против наказателното гонене . Ето за какво педофилите се причисляват към католическата църковна система ", посочи.

Тъй като делото е било намерено против него през юни, то надали е напредвало заради обширни административни предпоставки.

Миналата седмица прокурорите отдръпнаха едно от обвиняванията, свързани с жалбоподател, умрял след началото на наказателното произвеждане през 2017 година

Адвокат Робърт Рихтер сподели на чуването предходната година, че кардиналът ще се признае за почтен.

 Педофилията измежду свещеници е осквернение като черната магия, счита папата
Педофилията измежду свещеници е осквернение като черната магия, счита папата

Обръщайки се към църквата, децата чакат да срещнат святост, акцентира той

По правни аргументи доста малко детайлности за случая могат да бъдат регистрирани, като се изключи това, че включват исторически обезщетения за полово закононарушение, включващи голям брой жалбоподатели.

Местните медии оповестиха, че до 50 очевидци, в това число някогашни бойци, се чака да дадат доказателства. Адвокатите на Пел ще имат правото да разпитват всички очевидци и да прегледат жалбите.

Ако има задоволително доказателства, се чака съдията да изпрати наказателно дело в по-висш съд.

Дори в случай че магистратът реши, че няма задоволително доказателства за това, държавният прокурор въпреки всичко може да реши да опита Пел.

Пел понастоящем е в отпуск от Ватикана, където е бил един от най-старите помощници на папа Франциск. Архидиоцесията в Сидни обезпечава настаняване, само че няма да подпише законовите си отговорности.

Делото на Пел съответствува с освобождението на петгодишна анкета на Кралската комисия за полово малтретиране на деца в австралийските институции, в това число и католическата система, съгласно която 7% от всички свещеници сред 1960 и 2015 година са били измъчвани деца .

Пел се яви на тази Комисия три пъти - един път персонално и два пъти посредством видеовръзка от Рим за злоупотребата с случаи на корист, включващи свещеници под нейна пълномощия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР