В медицината на бедствените ситуации има постулат, че когато има

...
В медицината на бедствените ситуации има постулат, че когато има
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Започва нормализиране на ситуацията и за грип, и за COVID, и за варицела и скарлатина

" В медицината на бедствените обстановки има принцип, че когато има сходно естествено злополучие, нормално се съпровожда от разпространяване на инфекциозни болести. Риск има, което не значи, че наложително би трябвало да се случат нещата. До известна степен по-ниските температури оказват помощ, само че не вземат решение казуса. Основното, което би трябвало да се прави, е доста добра организация, доста бързо образуване на палаткови лагери, на тоалетни, което подсигурява и надзор върху разпространяването на тези инфекции ". Така основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разяснява настоящата обстановка след земетресенията в Турция и Сирия и епидемиологичните опасности, свързани с нея.

„ Разликите сред Турция и Сирия са обилни. Турция натрупа доста богат опит с организирането на лагери за бежанци, които са доста добре снабдени, разполагат със службите, които да го създадат. При злополучие от този мащаб нищо не е елементарно и не става бързо, само че там се поставят оптималните старания “, уточни той.

" В Сирия, поради дългия интервал на война, цели територии са на практика неуправляеми, последната година случаите на холера минаха границата от 3 хиляди, имаше прочут експорт на холера и към други страни. Земетресението единствено утежни нещата и сътвори още повече опасности. Освен холерата, дизентерията е една от постоянно появяващите се заболявания. Много е огромен наборът от болести, които биха могли да зародят, " уточни доцент Кунчев.

Той разяснява и тематиката за разпространяването на Коронавирус у нас.

„ От началото на годината до момента сме записали 3370 случая на Коронавирус. По това време предходната година са били 230 400 “, уточни основният държавен здравен контрольор.

Той бе безапелационен, че няма липса на кревати за пациенти с Коронавирус и неспособност да се настаняват заболели.

„ През последните две седмици грипът беше доста по-голям медицински проблем, грипът беше и повода за множеството приети в болница деца в интензивните отделения. И тук още веднъж стигаме до опцията за предотвратяване със сезонна имунизация, изключително при рисковите групи хора “, акцентира доцент Кунчев

По думите му, у нас пикът на грипната вълна е преминат.

" Започва нормализиране на обстановката, като това важи освен за грип, то важи и за Коронавирус, и за варицела, за скарлатина. Отиваме към една по-спокойна и естествена конюнктура ", безапелационен бе той и акцентира, че няма едно предписание какво да се прави при заболяване и лекуването е по преценка на лекаря за всеки обособен пациент.

Главният държавен здравен контрольор даде отговор и на въпроса какво се случва с осъществяването на имунизационния календар.

„ Това закъснение на имунизациите от имунизационния календар, което го имаше по време на Коронавирус пандемията стартира да се преодолява, цифрите леко потеглиха нагоре, не продължава негативната наклонност. Към това са ориентирани и напъните на всички в този момент, тъй като спазването на имунизационния календар е единственият метод да подсигуряваме, че няма да зародят неприятни обстановки “, сподели той.

Има нараснала заболеваемост от варицела и скарлатина, удостовери основният държавен здравен контрольор.

„ Всъщност, ограниченията, които близо 3 години се прилагаха бяха подхванати поради Коронавирус покриваха и разпространяването на варицела и скарлатина - тези въздушно-капкови инфекции, най-често срещаните шарки при децата, добре познати на родителите. Така че, когато те отпаднаха, стартира един взрив на разпространяването им, Само преди 2-3 седмици заболеваемостта и от варицела, и от скарлатина, надминаваше 3 – 3,5 пъти тази, която имахме преди пандемията. Но и там процесът към този момент върви към нормализация. Само за последната седмица понижението при варицелата е с над 213 случая, при скарлатината с 26, тъй че през идната седмица ще достигнем до напълно естествените равнища “, сподели доцент Кунчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР