В медицината има три типа профилактика: първична профилактика – при

...
В медицината има три типа профилактика: първична профилактика – при
Коментари Харесай

Правилна орална хигиена – за да не допуснем кариес


В медицината има три вида профилактика: първична профилактика – при която се цели попречване възникването на заболяване; вторична профилактика -

когато се поддържа положително здравословното положение и надзор на зародило

заболяване; и третична – когато същите цели се ползват по отношение на зародило затруднение

на болестта.

В региона на денталната медицина явен образец

можем да дадем с профилактиката на кариеса. Първичните профилактични ограничения включват поддържането на добра орална хигиена; вторичната – лекуването на зародил кариес и третична – лекуване на затруднението на кариеса, какъвто е пулпитът. Освен, че е по-сложна, вторичната и третична профилактика е и по-скъпа.

Защо е належащо да съблюдаваме прецизна орална хигиена всеки ден?
Редовното и вярно разчистване на зъбите подсигурява здрава усмивка за цялостен живот. Доказано е, че ежедневното разчистване на зъбите с конец усилва продължителността на живота с шест години.

Профилактиката на всяко заболяване е по-оправдано и от финансова позиция.

Какво предизвиква кариесите и проблемите с венците - пародонтит?

Причината за зъбния кариес и кървенето на венците, както и пародонтита, е непочиствана дълго време плака върху зъбната повърхнина. Плаката е построена от милиони бактерии, които се хранят с питателните останки в устата. Бактериите в плаката разграждат захарите и създават киселини. Те, от своя страна, разграждат емайла на зъбите. Резултатът - образува се зъбен кариес.

Непочистената плака поема минерали от слюнката и става по-твърда - образува се зъбен камък. Зъбният камък е като коралов риф, в който живеят бактериите – те са в непрестанен контакт с венците -

това ги възпалява и те елементарно кървят.
Формирането на плака се прави на 12-часов период – по тази причина е значимо миенето на зъбите да бъде два пъти на ден.

Свързани публикации.. Пародонтит - неприятното заболяване на венците 0 Тайната на красивата и здрава усмивка - денталния конец 0 Бруксизъм и бруксомания - какво общо имат със скърцането със зъби? 0

Цялостното разчистване на устата е елементарно, като „ 1, 2, 3”

Почистването на устната празнина се прави посредством четкане. Препоръчително е да се употребява четка за зъби със междинна неотстъпчивост на косъма (medium), защото меките не отстраняват добре плаката, а твърдите могат да увредят зъба при използване на мощ.

Четката е годна, когато косъмчетата ѝ са равни. Тогава се обезпечава положително разчистване на зъбните повърхности при изискване, че се съблюдава вярната техника.

Препоръчително е четката да се сменя всеки месец – косъмчетата имат по-добра разтегливост първоначално, което и подсигурява по-ефективното премахване плаката.

Правилната техника на четкане на зъбите
Хванете четката по този начин, че снопчетата ѝ да са под ъгъл от 45 градуса по отношение на линията на венеца и извършете измитащо придвижване от венеца към края на зъба. Опитвайте се да почистите всички повърхности, като започнете от горните зъби. Последователно изчеткайте зъбните повърхности от външната, след това отвътре. Накрая с хоризонтални придвижвания почистете и дъвкателните повърхности на страничните зъби. Променяйте ситуацията на четката за всяка зъбна повърхнина и мийте всеки зъб поотделно. Поставяйте четката за зъби напряко за постигане повърхностите на погрешно ситуирани зъби. Извършвайте придвижванията постепенно, с лек, постоянен и непрекъснат напън. Той не би трябвало да бъде прекомерно мощен, че да огъва снопчетата, в който и да било миг от процедурата. Повторете същите стъпки и за долните зъби.

Относно електрическата четка за зъби

Все по-разпространена става използването на електрически четки за зъби. Само закупуването на такава четка не подсигурява постигането на идеална джука хигиена. Необходимо е миенето да се реализира с вярната техника, задоволително дълготрайно и задоволително постоянно. За оптимално разчистване на зъбите предлагаме потреблението на ултразвукова четка за зъби в комбиниране с вярна техника на четкане.

Интраорален душ – при пародонтит, мостови структури и брекети

При пациенти с пародонтит, мостови структури и брекети е уместно потреблението на интраорален душ.

При пациенти, които организират лекуване с брекети, е належащо да се обърне по-специално внимание на почистването на зъбите.

Разработени са и специфична серия четки за зъби, пригодени за ортодонтски пациенти, носещи брекети. Разликата със общоприетите четки за зъби е дизайнът на главата на четката, която разрешава качествено изчеткване на плаката от зъбната повърхнина към брекетите.

Почистване на междузъбните пространства

Около 40% от зъбната повърхнина се намира в междузъбното пространство. Тези пространства не могат да бъдат почистени с четка, без значение от дизайна ѝ или техниката на потребление. Факт е, че кариесите се развиват най-често в междузъбните пространства. Почистването на зъбите с конец един път на ден е наложително за поддържане на положителното орално здраве.

Междузъбните конци биват:

Обикновени, Навосъчени – по-лесни за приложимост, Разширяващи се (expanding) – почистват най-добре, Конец с държач

Техника за разчистване с междузъбен конец
Откъснете към 35-40 см от конеца; Около показалците или палците би трябвало да фиксирате към 4-5 см конец, с който ще почиствате; Останалата част се навива към междинните пръсти; Поставете междузъбния конец в контакта сред два зъба; С трионообразни придвижвания се преодолява междузъбния контакт. Не натискайте със мощ! Конецът би трябвало да бъде като примка към зъбната повърхнина, която почиствате Почистете зъб по зъб, като за всяко междузъбно пространство използвайте чиста част от конеца.

За разчистване към импланти, брекети и мостови структури е създадена специфична серия конци - вид лента (Superfloss), с пластмасов накрайник за по-добро адаптиране към пространствата за разчистване.

Междузъбни четки

Тези четки са подобаващи за разчистване на междузъбните пространства, в случай че имате по - огромни дистанции сред зъбите, носите брекети или страдате от пародонтит.

Тези четки имат имат разнообразни размери, които варират по диаметър.

Вода за уста

Употребата на разтвори за плакнене на устата не изключва механичното разчистване на зъбите, а го добавя. Доказано е, че използването на вода за уста редуцира образуването на плака и тежестта на гингивита в забележителна степен, в съпоставяне единствено с четкането. Желателно е да не избирате сами разтвора за плакнене. Нека ортодонт да предложи най- подобаващия за Вас.
Можете да употребявате вода за уста два пъти на ден. Изплакването се прави след изчеткването на зъбите за към 30 секунди, като целият стихотворец разтвор следва да бъде обособен по-късно.

А езикът?

Съществена част от поддържането на цялостна джука хигиена е почистването на езика. Релефната му повърхнина подготвя към задържане на бактерии. Това акумулиране на микроорганизми е една от аргументите за поява на неприятен мирис.

За разчистване на език са основани съоръжения, които работят посредством остъргване на повърхността му. Съществуват и комбинирани четки за зъби с гумена повърхнина, предопределена за разчистване на език.
Препоръчително е почистването на езика да бъде заран.

Техника за разчистване на език
Изплакнете устата с хладка вода; Почистването на езика е в посока от корена към върха му; Не

прилагайте огромен напън – по-голямата мощ не подсигурява отстраняването на повече микроорганизми. Поставете малко количество паста върху приспособлението за разчистване на език. Почистете още веднъж от корена към върха на езика.

От Medical Dent сме отсреща да отговорим на въпросите Ви
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР