В Малта се проведоха преговори, оценени и от двете страни

...
В Малта се проведоха преговори, оценени и от двете страни
Коментари Харесай

Засада в Малта: китайският министър Ван И носи съдбата на Украйна в Москва

В Малта се организираха договаряния, оценени и от двете страни като „ градивни “, сред помощника на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан и шефа на китайската външна политика Ван И. Дискусиите минаха под знака на Тайван и Украйна. Сега китайският посланик отпътува за Москва. Какво да чака Русия?

Думата " Малта " в Русия през последните десетилетия се свързва с измяната на Горбачов и комунистическата номенклатура, която унищожи и ограби Съюз на съветските социалистически републики. Преговорите на Джейк Съливан с Ван И бяха предшествани от изгубването от общественото пространство на китайския министър на защитата Ли Шанфу, който беше на нож с американците. Наскоро, вследствие на същото „ изгубване “, друга „ проруска “ фигура, външният министър Цин Ган, също загуби поста си в Китай. Това е плашещият декор на договарянията в Малта. Какво следва?

Какво споделиха американците

Преговорите сред Съединени американски щати и Китай се организираха в продължение на два дни през уикенда и продължиха общо 12 часа. Имаше три съществени тематики: двустранни връзки, Тайван, Украйна. И двамата договарящи бяха съпроводени от делегации - всичко беше доста съществено.

На специфичен телефонен брифинг, отдаден на договарянията, според ТАСС, почитан представител на американската администрация е декларирала: през идващите месеци ще се проведат поредност от срещи, на които ще бъдат разисквани проблемите на сигурността, защото „ и двете страни смятат за сериозно значими напъните за стабилизиране на връзките. Тя назова договарянията с китайците „ стратегически “, „ откровени, смислени и градивни “.

Какво споделиха китайците

Китайската държавна организация Синхуа, изброявайки многочислените регалии на Ван И (ръководител на кабинета на Комисията по външни работи на Централен комитет на КПК, член на Политбюро на Централен комитет на ККП), написа: „ състоя се прям, изчерпателен и градивен стратегически разговор по въпросите на стабилизирането и подобряването на връзките сред КНР и Съединените щати. Агенцията цитира и думите на Ван И, че развиването на Китай не може да бъде спряно от никого, защото китайският народ има „ законно право “ на това, което никой не може да му отнеме.

Сайтът на китайското външно министерство, което също към този момент се оглавява от Ван И, също цитира думите на своя началник:

Този път обсъждахме дълго... по какъв начин можем да стабилизираме връзките сред двете страни и дейно да разгадаем разликите. Срещата беше изчерпателна и задълбочена, беше потребна.

„ На 16-17 септември Ван И организира няколко кръга от срещи с Джейк Съливан в Малта. Страните организираха откровени, смислени и градивни стратегически диалози, фокусирани върху стабилизирането и подобряването на китайско-американските връзки “, сподели Лиу Пенгу, представител на Китайското посолство във Вашингтон, в обществените мрежи.

Облаци на хоризонта

За Пекин обаче не е доста добър знак, че американците избират да подчертават върху украинската тематика в мненията си за договарянията в Малта.

Белият дом даже не крие, че " срещата беше част от продължаващите старания за поддържане на отворени канали за връзка и отговорно ръководство на връзките " с Китай.

Целта на това е явна: да се „ отървем “ от Китай по метод, който е допустимо най-безболезнен за Съединените щати и нездравословен за КНР.

Решил ли е Пекин, че може да усъвършенства връзките си с Вашингтон?

Ние отговаряме на законен въпрос: първо, какво стана и, второ, дали Русия може да пострада от подобряването на връзките сред Китай и Съединените щати, по-специално във връзка с украинския спор.

Да стартираме изначало. Пекин продължи в Малта да обяснява курса на Съединени американски щати по интересуващите го тематики, като обясни позицията на един от водещите американски кланове, чийто представител е Съливан.

Най-сериозният проблем за всяка страна в връзките със Съединените щати е, че Вашингтон на Джо Байдън се ръководи от демократични кланове, които постоянно са във враждебни връзки между тях и следват лична политика, спъвайки тук и там своите съперници.

Ето за какво през последните месеци китайското управление организира договаряния с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който посети Пекин (това е формалният зложелател на Съливан от напълно друг клан, който заема по-твърда и негъвкава позиция по отношение на КНР ), министърът на финансите Джанет Йелън, специфичния делегат по въпросите на климата, някогашният държавен секретар Джон Кери, министърът на търговията Джина Раймондо,

Накрая одобриха с помпозност небезизвестния Хенри Кисинджър. Само след диалози с всички и реализиране на съглашение с главните кланове може да се опитат да си показват каква може да бъде политиката на Вашингтон в областите, представляващи интерес за Пекин.

А какво става в реалност?

Тоест, няма „ зрада “ във обстоятелството на договарянията сред Ван И и Съливан. При това те засягаха главно американо-китайските връзки, в които не може да има изненади. Въпросът за „ отвързването “ на станалата прекомерно мощна КНР от следената от Запада част от международната стопанска система и най-новите западни технологии беше фундаментално решен от Вашингтон в стратегически проект.

Освен това, по това решение има двупартиен консенсус - републиканците ненавиждат Китай даже повече от демократите. Съединените щати към момента имат способността да убедят множеството от своите съдружници и васали да създадат същото.

Отвореният въпрос за Вашингтон и Пекин е, дублирам, този към този момент стартирал развой да протече за тях по допустимо най-безболезнения метод. Което значително ще зависи от обстановката към Тайван. Инициативата тук принадлежи на Вашингтон, който към момента не е съумял да размени приемливо китайския импорт, макар че американците доста се пробват.

Демократите - сепаратисти, ръководещи на острова, са клон на Демократическата партия на Съединени американски щати. „ Тайванците “ са способни да оспорят „ политиката на един Китай “, като разгласят „ самостоятелност “ и също така да се борят с Пекин за нея единствено със мощната поддръжка на Съединените щати и Запада като цяло.

Защо Китай не се отхвърля от договарянията с американците и желае те да продължат? За да приготви по-добре това, което би трябвало да направи с Тайван. Моментът на истината ще настъпи през януари 2024 година Ако Гоминдан, който се застъпва за последователното обединяване с КНР по модела на Хонконг, завоюва президентските избори в Тайван, което би било от изгода и за Пекин, това ще бъде една история.

Ала в случай че се резервира настоящия режим, китайска интервенция за принудително връщане на острова в родното му пристанище ще стане неизбежна. Накратко, Пекин желае да знае накъде духа вятърът в Съединени американски щати и за задачата е подготвен да договаря с американските политически кланове, които обаче не постоянно могат да удържат на думата си.

Размяна на искания

Така отговорихме на първия въпрос, обвързван с договарянията в Малта. Струва си да се добави единствено, че те не бяха гладки, защото известна информация към този момент беше изтекла.

Например, американците показаха угриженост пред китайските договарящи по отношение на дейностите на Пекин в Тайванския пролив (китайците отработват икономическа обсада на острова и десантна операция). „ Съединените щати означиха смисъла на мира и стабилността в Тайванския проток “, се споделя в документално изказване на Белия дом.

Синхуа от своя страна акцентира, че въпросът с Тайван е " алена линия номер едно " в китайско-американските връзки, която не може да бъде прекрачена. Ван И също прикани Вашингтон да извърши обещанието си да не поддържа „ независимостта на Тайван “.

Ван И дойде в Русия

Да преминем към втория въпрос, който ни интересува – украинския, в който Китай, апропо, работи като медиатор. Съединените щати към този момент разтръбиха: Съливан изрази угриженост пред Ван И по отношение на пътуването му до Москва по отношение на даването от Китай на „ разнообразни типове помощ “ на Русия, която стана обект на невиждани западни наказания.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин публично удостовери, че Ван И ще посети Русия на 18-21 септември по покана на секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев за присъединяване в двустранни съвещания. Москва заяви това още по-рано.

Руският външен министър Сергей Лавров също ще се срещне с пратеника на Си Дзинпин. Те ще обменят отзиви по украинския проблем, както и по въпроса за обезпечаване на непоклатимост и сигурност в Азиатско-тихоокеанския район (АТР).

Както беше обявено на площад Смоленская, особено внимание ще бъде обърнато на укрепването на взаимоотношението на интернационалната сцена и координирането на работата в Организация на обединените нации, БРИКС, ШОС, Г-20, АТИС и други механизми. Нещо ни подсказва, че съветският президент Владимир Путин също ще желае да види Ван И.

Украинската невъзможност

В тази връзка е належащо да се подчертае следното. Китай взаимодейства тясно с Русия във всички области; имаме „ повече от съюз “. Само с помощта на поддръжката на Русия КНР може да се надява да не загуби от Съединени американски щати и Запада като цяло сполучливо почналата борба за почтено място под слънцето. Следователно Пекин в никакъв случай няма да тръгне против Русия по екзистенциален въпрос за Москва - Украйна, макар че понася обилни финансови разноски заради спора.

Разбира се, Пекин не желае цялостното заличаване на Украйна. Но Москва също не желае това, защото към момента не е сложила на бойното поле милионна войска, без която е невероятно да победим Украйна и да върнем всички съветски земи.

Дейността на КНР в украинското направление е реплика. Като международна мощ Китай не можеше да стои настрани и да не се маркира с кротичък проект, от които към този момент има към дузина. Следователно Ван И няма да оказва напън върху Русия. Въпреки това, той може да донесе от Малта примесените с отрова оферти за Украйна от Съливан и Ко., адресирани до „ партията на мира “ в Москва.

Съединените щати имат все по-малко благоприятни условия да задържат Киев, който е на ръба на изтощението. По редица аргументи американците се нуждаят от отдих в Украйна (тя към този момент е „ изгърмяна “ в тактиката им ), в това число и поради обстановката към Тайван. Путин и Си Дзинпин сигурно схващат това.

Така, от една страна, западната марионетка Украйна, даже признавайки, че няма да може да се организира „ церемониал на успеха “ в Москва, към момента изисква изтеглянето на съветските войски от всички окупирани територии и законово не разрешава мирните договаряния с Русия. Но, въпреки това, за сериозните хора е безусловно явно, че в случай че Русия притегли нужните запаси, които има, Украйна ще се разпадне.

Единственото, което към този момент избавя Киев, е, че Москва се опасява от някакви косвени последствия от това и не желае да промени коренно сегашната система. В същото време Русия ще може да се бие, както е в този момент, явно доникъде на идната година, след което ще би трябвало да одобри Украйна на съществено.

Какво от това?

Следователно е безусловно явно, че в случай че Москва се поддаде на изкушението да се съгласи на половин победа в Украйна, виновността за това няма да бъде на „ пощальона “, който доставя известието на получатела. В интерес освен на Русия, само че и на Китай е да се нанесе цялостно проваляне на Запада в Украйна.

Ван И е извънредно здравомислещ политик. Да се надяваме, че тъкмо това ще прошепне в ушите на събеседниците си в Москва, добавяйки, базирайки се на опита си, че на американците по принцип не може да се има вяра и в частност на сегашната им администрация, „ разглобена “ на кланове,.

В края на краищата, в случай че Съединените щати се отърват от Украйна, те незабавно ще се насочат към Тайван, където американските оръжия, като тези, които Русия потроши в Украйна, могат да бъдат унищожени по-ефективно.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР