В малките населени места, в селските кръчми - сред народните

...
В малките населени места, в селските кръчми - сред народните
Коментари Харесай

Харалан Александров: Търсенето на силно лидерство се превръща в общо настроение

" В дребните обитаеми места, в селските кръчми - измежду националните политолози и мъдреци - главно се споделя гледната точка на Путин във връзка с спора в Украйна, те откровено му се възхищават. Възможната догадка е - хората, които имат чувство за дълбока прецаканост и маргинализиране, доста елементарно се разпознават с позицията на губещия и по тази причина са податливи на този вид популистки роман. Това са локалните губещи от глобализацията.... Те не виждат в Путин агресор, възхищават се на мощния водач , който връща достолепието на своя изстрадал, прецакан от глобализма, потиснат и разграбен народ ".    

Коментара направи пред БНР общественият антрополог Харалан Александров.

Според него търсенето на мощно водачество се трансформира в общо въодушевление и " хората търсят кой ще е бащата на тези момчета, които явно не се оправят със дилемите си ":

" Естественият претендент за това е президентът Румен Радев, има големи упования към него. Точно групите, които харесват Путин, доста мощно поддържат Румен Радев в ролята му на строгия татко, който вкарва ред измежду развилнелите се деца. Тези свръх упования могат да доведат до разочарования ".

Александров акцентира, че доверието към така наречен елити в България е доста нежно :

" Особено в интервал на дълги турбулентни събития. В този смисъл е наложително да се държат популистки елитите, които и да са те. В момента следим съревнование по популизъм . Премиерът Кирил Петков е заставен всекидневно да се среща с всички и да ги успокоява, тъй като главните му съперници - най-могъщите измежду тях са Румен Радев и Бойко Борисов -  стартират да се чуват от ден на ден и повече ".

Прогнозата на Харалан Александров е да стартира ерозия в поддръжката за " Продължаваме промяната ", в случай че не трансформират фрапантно нещо в метода на ръководство .

Интервюто на Петър Волгин с Харалан Александров в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР