В Малайзия вече няма суматрански носорози, след като последният екземпляр

...
В Малайзия вече няма суматрански носорози, след като последният екземпляр
Коментари Харесай

Умря последният суматрански носорог в Малайзия

В Малайзия към този момент няма суматрански носорози, откакто последният образец от типа там умря от рак, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Властите в щата Сабах на остров Борнео оповестиха, че е умряла 25-годишната самка Иман. Тя имала ракови формирания в матката от залавянето й през март 2014 година

Вестта за гибелта й идва 6 месеца след тази за кончинта на единствения мъжки образец от типа в щата Сабах.

Рядък мъжки черен носорог умря, до момента в който го превозваха от Англия към Африка

Друга самка умря в плен в същия щат през 2017 година Усилията за отглеждане на носорози бяха напразни, само че управляващите взеха кафези от представители на типа за възможната им репродукция. "Макар да знаем, че това може да се случи скоро, сме натъжени от вестта за гибелта на Иман ", отбелезяха локални специалисти.

Суматранският носорог - най-малкият от 5-те типа носорози, в миналото се е срещал даже в Индия, само че популацията му фрапантно намаляла вследстие на обезлесяването и бракониерството. От Световния фонд за природата считат, че са останали едвам към 80 екземпляра от типа, множеството от които в природата на остров Суматра и индонезийската част на остров Борнео.

От Международния съюз за отбрана на природата означиха, че суматранският, черният и яванският носорог са сериозно застрашени типове. Едва към 24 500 носорози живеят в природата, а други 1250 - в плен.

Носорозите са убивани поради рогата им, които съдържат кератин, подобен с този в човешкия косъм и нокът, и са употребявани в обичайна медицина в региони в Азия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР