В Ловешка област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на

...
В Ловешка област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на
Коментари Харесай

В Ловешка област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине

В Ловешка област се не разрешава търговията, напредването и превозването на домашни прасета, заради откритото предходната седмица огнище на африканска чума в животновъден обект за развъждане на прасета в землището на село Горно Трапе, община Троян. Забраната не важи за индустриални свиневъдни стопанства и фамилни ферми, намиращи се отвън обитаемоте места от защитната и следената зона, предопределени за неотложно кръвопролитие и за доотглеждане до софтуерно свързани обекти. Това е било оповестено на съвещание на Областната епизоотична комисия, оповестяват от регионалната администрация.

Над 500 животни са умъртвени по човечен метод в откритото огнище, съобщи шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Росен Федерчев.

Той е уведомил още, че евтаназията е осъществена в почивните дни, а късно в неделя и обезвреждането на труповете и контаминираните материали. Поради липса на подобаващ терен за загробване в община Троян, обезвреждането е осъществено с мобилен инсинератор на преднамерено избрана площадка.

Собственикът на умъртвените животни ще бъде заплатен според наредбите в Закона за ветеринарномедицинската активност.

Съгласно заповедта на БАБХ са избрани 3-километрова защитна зона и 10-километрова следена зона към огнището.

Д-р Федерчев е добави, че ще се взимат проби от всяко едно умряло прасе в региона. Ще се прави и инспекция за нерегламентирани напредвания и/или търговия на домашни прасета. При определяне на такива на притежателите ще бъдат съставяни актове, а арестуваните животни евтаназирани, а труповете им унищожени под надзор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР