В лицето на Гърция България вижда свои близък партньор в

...
В лицето на Гърция България вижда свои близък партньор в
Коментари Харесай

Гръцкият външен министър впечатлен от успехите на Габриел в условия на непрекъснати кризи

В лицето на Гърция България вижда свои непосредствен сътрудник в района, в границите на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, акцентира Габриел.

Вицепремиерът напомни, че Гърция е оказала на България помощ след прекъсването на доставките на съветски газ през март 2022 година " Потвърдихме нашия ангажимент с признатата през есента на предходната година Обща декларация на България, Гърция, Хърватия и Румъния да работим дружно за съгласуваност в региона на енергетиката, превоза, науката, нововъведенията, образованието ", уточни Габриел.

Тя съобщи, че е значимо да се обезпечаването на стабилно развиване на двете страни. " Днес поставихме акцент върху задълбочаване на връзките сред страните ни по стратегически планове за съгласуваност в региона на енергетиката, превозът и инфраструктурата ".

Габриел означи, че през последните три години двустранният стокообмен е повишен с 1 милиарда евро. По думите ѝ географската ни непосредственост и общата ни принадлежност към Европейски Съюз основават многочислени предпоставки за инфраструктурна, транспортна, енергийна и икономическа съгласуваност.

" Войната в Украйна и въпросът със сигурността в Черно море сложиха акцент върху нашето съдействие ", акцентира Габриел. Тя означи, че е доказана и поддръжката за самодейността " Три морета ". По думите ѝ след включването на Гърция самодейността продължава своето по-бързо разгръщане за създаване на коридора север - юг.

Снимка: БТА

" Обсъдихме и координиращата роля на министрите на външните работи за подпомагането на засиленото през последните месеци съдействие сред отрасловите министерства на България и Гърция в обособени области от съвместен интерес ", уточни Габриел, представена от Българска телеграфна агенция. 

Като съществени цели в двустранното съдействие вицепремиерът открои поддържането на деен, на най-високо равнище, разговор, задълбочаване на практическото съдействие сред министерствата на двете страни.

" Предвид актуалните провокации ще насочим напъните и към уголемява на партньорството ни по линия на НАТО и Европейски Съюз. Акцентът ще бъде подложен и на опциите за активизиране на двустранното съдействие по линия на районните ни начинания за подсилване на сигурността и стабилността в района на Югоизточна Европа ". 

Габриел благодари на гръцкия министър за поддръжката на Гърция за страната ни за Шенген, Еврозоната и Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). " Потвърдих своята убеденост, че с България Шенген е по-силен ", уточни вицепремиерът. Габриел съобщи, че присъединението на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз не е самоцел, а има доста ясно обръщение - икономическа непоклатимост, капиталов климат и повишение на опциите за бизнеса и хората.

Снимка: БТА

От своя страна Йоргос Герапетритис съобщи, че България е освен комшия, само че и съдружник. Той се спря на триумфите, които са били реализирани по време на мандата на Габриел в изискванията на непрекъснати рецесии и процеси, които текат в региона. Според него цялостното присъединение на България в Шенген ще даде спомагателен подтик сред връзките на двете страни.

" Днес потвърдихме високото ниво на съдействието ни сред България и Гърция ", съобщи Герапетритис. По думите му ние сме и един общ трансевропейски възел за трансфер на горива.

Гърция и България споделят един продан във връзка с придвижването на хора, уточни още той и добави, че контактът сред хората е доста значим и можем да развием културния и университетския продан.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР