В Литературно-художествен музей Чудомир“ в град Казанлък официално бяха открити

...
В Литературно-художествен музей Чудомир“ в град Казанлък официално бяха открити
Коментари Харесай

На Благовещение Казанлък си честити Чудомирови празници 2018


В Литературно-художествен музей „ Чудомир “ в град Казанлък публично бяха открити „ Чудомирови празници “ 2018. За 25-ти път казанлъчани и техните посетители заживяват с богатото творчество на самобитния художник и публицист в дните от датата на неговото рождение, 25-ти март до Деня на хумора и сатирата, 1 април.

В наличието на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, общински съветници, представители на общинското управление и културни институти в града ръководителят на едноименната фондация, народен представител от 44-то Народно заседание Борис Кърчев приветства първите посетители на празничните дни и дефинира богатата стратегия като „ венец на работата на екипа на фондацията през годината “.

33 събития от целия набор на изкуствата, с още 3 изнесени начинания ще изпълнят 8-те дни, в които Казанлък уважава творчеството на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Наред с ученическите четения в неделните учебни заведения в чужбина, обичайните състезания в сатиричния род за дребни и огромни, за казанлъчани и техните посетители предстоят изложения, 7 театрални спектакъла, 5 от които ще си оспорват наградата на 17-ия сценичен фестивал „ Комедийният шлагер на сезона “ 2018, концерти, 7 литературни министър председатели и 4-та научна конфаренция, отдадена на многообразния гений на Чудомир. „ Искрено се надявам всеки от Вас да откри своето събитие и да му се наслаждения! “, пожела при представянето на акцентите в празничната стратегия шефът на ЛХМ „ Чудомир “ Добрина Матова.

Като несъмнено достижение за 2018г. бе посочено включването на творчеството на „ Чудото “, както е именуван приживе от близки и другари, в учебниците на българските деца. Един от основните „ виновници “ това да стане допустимо проф. доктор Бисер Дамянов от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ откри изложбата за всички възрасти от акварели на Чудомир „ Кръговрата на живота “. Колекцията показва към 40 акварелни и пастелни творби, графични рисунки в областта на така наречен „ битова живопис “.

От името на родствениците на Димитър Чорбаджийски Гергана Гечева и Лилия Димитрова пожелаха „ Чудомир да остане в сърцата на казанлъчани и на българите! “ и благодариха за хубавите празници на уредниците от Община Казанлък, фондация „ Чудомир “ и ЛХМ “Чудомир “.

Традиционно, тържественото разкриване на Чудомировите дни в Казанлък стартира с едноминутно безмълвие и полагане на цветя на гроба на именития държавник, художник и публицист.

За радостното начало на празничните дни способстваха осъществяванията на Фолклорен отбор „ Гъдулица ” към Народно читалище „ Възродена искра – 2000 “, с живописен началник Димитър Гайдаров и на Танцов отбор „ Арсенал “ с основен живописен началник Христо Стоянов.

Навръх Благовещение казанлъчани се поздравяват с началото на Чудомирови празници 2018! /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР