В личния си Фейсбук Благослав Михайлов разкрива схема за пране

...
В личния си Фейсбук Благослав Михайлов разкрива схема за пране
Коментари Харесай

ДБ със съмнителни транзакции, опитват ли се крият дарения за кампанията си?

В персоналния си Facebook Благослав Михайлов разкрива скица за пране на пари по време на предизборната акция. В поста му се показва, че една партия от политическия живот на България е получила подаяние, което не е била отразена в доклада на Сметната палата. Конкретна партия е получавала сумата от към 196 250 лв. в границите на 7 дни, разрушена на траншове по 19 500 лв. и 2 огромни заплащания от 50 000 и 48 750 лв..

„ Очевидно концепцията е била цялостната сума да бъде 100 000 евро и е импортирана левовата равноценност. Но за какво е импортирана в 7 следващи дни? И тези траншове не наподобяват ли малко странни?. И тук не споделям, че парите идват от противозаконна активност, а просто, че държанието навежда на мисълта, че донорът не е желал тази сума да бъде засечена ”, се показва в поста му.

По информация на Tribune.bg партията, чиито дарения не желаят да бъдат засечени е „ Демократична България ”

Ето и целия пост на Благослав Михайлов

По принцип бях решил да оставя случая, само че през вчерашния ден ми писа един човек, който сподели, че работи във финансовата промишленост (преди е работил AML Transaction Monitoring) и по тази причина ползата към партийните финанси още веднъж ми се възбуди. Той ми описа малко за специалността му и, че в действителност при партийното финансиране се виждат сходни pattern-и като тези в работата му.

Всъщност какво съставлява гореспоменатата специалност? В банките и другите финансови институции има хора, които наблюдават за съмнителни транзакции. Обичайно има някакви индикации или pattern-и, които ти споделят, че една транзакция може да е част от скица за пране на пари. Суми над избрана стойност (примерно $10,000 в Съединени американски щати в случай че не се неистина и 10 000 евро в ЕС) автоматизирано пращат alert и към този момент в случай че транзакцията се одобри за съмнителна, се изпраща сигнал към службите за сигурност. (съжалявам за непознатите думи, само че чета това от интернет в момента)

(Ако сте юрист, който счита да ме съди за клюка, и четете това, желая да знаете, че идващите абзаци са част от престъпен роман, който пиша. Нещо като Озарк по Нетфликс. Всичко е изцяло измислено, всяка аналогия с действителни лица е изцяло инцидентна.)

" И по какъв начин в действителност работи прането на пари? Някой има едни големи количества кеш, които желае да внесе в банковата система и желае да ги накара да наподобяват като резултат от някаква законна бизнес активност. Но с цел да не бъде засечен, той би трябвало да разбие сумата на дребни елементи и да я внася регулярно, като че ли би я внасал в случай че печелеше тези пари от бизнеса си. Това накъсване се назовава smurfing или structuring.

Добрият смърф е някой, който като му погледнеш извлечението, не можеш да го различиш от просто естествен предприемач, който си внася касовите наличия. Но по този начин нареченият " ленив смърф " е някой, който не влага толкоз старание и просто разрушава сумата на траншове по $9,999 и ги внася Х брой следващи дни. Което е действително елементарно за засичане.

В дарителските описи има една персона, която прави нещо сходно. Няма да споделям коя е, тъй като към този момент чакам да бъда съден. Но тази персона (ще я вардя анонимна засега) внася или превежда (не знам) сумата си от към 196 250 лв. в границите на 7 дни, като я разрушава на траншове по 19 500 лв. и 2 огромни заплащания от 50 000 и 48 750 лв.. Очевидно концепцията е била цялостната сума да бъде 100 000 евро и е импортирана левовата равноценност. Но за какво е импортирана в 7 следващи дни? И тези траншове не наподобяват ли малко странни?

Сумата от 19 500 е доста странна... В дарителските описи МАСОВО доминират кръгли суми. Защо внасяш толкоз, вместо да закръглиш на 20 000? В началото си мислех, че просто сумата е преведена в евро и в дарителските описи е превалутирана. Само че тогава щеше да бъде 19 558 по фиксинга на Българска народна банка. Други суми излизат тъкмо по този метод, до момента в който 19 500 хем е доста покрай левовата равноценност на 10 000 евро, хем не е тъкмо. И се замислих, че може би това е сумата, която човек би внесъл в случай че желае да е ТОЧНО ПОД 10 000 евро, тъй като откогато сме в банковия съюз, тези прагове към този момент важат и за нас.

Другият забавен миг е, че тази сума е дарена по време на предизборната акция (всъщност тъкмо в седмицата преди изборите), само че тя не е дарена към акцията, а към партията непосредствено. Тоест в докладите към Сметната палата, които излизат след изборите, тази сума не е била отразена. Тя бива отразена доста по-късно, когато партията си подава ГФО (до 30-ти юни в случай че не се лъжа).

Тоест тук имаме персона, която взема решение да подари 100 000 евро на партия за нейната предизборна акция, само че вместо непосредствено да преведе 100 000 евро, си прави труда да я разрушава, да я разпределя, да заобикаля... и не мога да намеря пояснение на това.

И тук не споделям, че парите идват от противозаконна активност, а просто, че държанието навежда на мисълта, че донорът не е желал тази сума да бъде засечена. "

- си сподели основният воин, отпушвайки от своята цигара в мрачен офис, разглеждайки дарителските описи на партиите.

Дано ви е харесал този фрагмент. Надявам се на високи ревюта в Goodreads.



Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР