В лентата Иван Тренев разкрива истинската същност на многопластовата личностНаучно-популярният

...
В лентата Иван Тренев разкрива истинската същност на многопластовата личностНаучно-популярният
Коментари Харесай

Нов филм разкрива невероятни факти за Георги Раковски

В лентата Иван Тренев разкрива същинската същина на многопластовата персона

Научно-популярният филм за Георги Раковски – „Раковски отвън известното“, показва нови данни за живота, знанието и делото на революционера за българската самостоятелност.

„На днешната дата почитаме всички починали за свободата и един от най-великите мъже на България – Христо Ботев. Догодина на 6 януари ще представим филмов откъс на третата и последна част на „Ботев оттатък понятното“, където ще изясним безспорната истина кой, за какво и по какъв начин умъртви Ботев. Ботев е продължението на Раковски“, сподели историкът и сценарист на кино лентата Иван Тренев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му прочитът на цялата международна история и българската се крие във времето напред и е за бъдещето. Никога няма да бъде фалшифицирана историята, в случай че тя се гледа през цялото време и се наблюдава вярно, счита Тренев.

„В този смисъл Раковски беше зарязан доста години. Трябва най-сетне да се разкрие същинската му същина. Той е многопластова персона, само че и до през днешния ден най-вече се прикриват огромна част от неговите заслуги за основаването на новата българска страна. Днес приказваме на български с помощта на Раковски. Той е първият, който потвърждава, че българите сме в основата на човешката и европейската просвета и цивилизация. Доказва го с помощта на своите трудове“, изясни историкът.

Тренев акцентира в студиото на „България сутрин“, че Раковски се е занимавал освен с революционна, само че и с научна активност. Основната му задача е българският народ да бъде образован.

„Раковски е владеел 12 езика, единственият българин, който е бил в Тибет и Сеул. Разбира, че нашият език е подобен със санскрит. Раковски потвърждава, че Великата китайска стена в действителност е крепостна стена, основана от българите, с цел да могат да се спасят от набезите на племената. 300 години Китай е бил притежание на българите„, сподели още Тренев.

Историкът и публицист настоя, че образованието произлиза от облици и ние би трябвало да сътворяваме облици в днешните възпитаници и студенти – още веднъж да станем страна на духа.

„Забелязвам регресия в нашата просветителна система. Това е доста по-страшно от преразпределение на териториалната целокупност на страната“, уточни Тренев.

В студиото гостът сподели истински фотоси на Джузепе Гарибалди и писмо от него до Георги Раковски. Джузепе Верди пък посвещава опера на Раковски.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР