В Кюстендил ще почетат жертвите на сръбската бомбардировка отпреди 81

...
В Кюстендил ще почетат жертвите на сръбската бомбардировка отпреди 81
Коментари Харесай

В Кюстендил отдават почит на жертвите на сръбската бомбардировка отпреди 81 години

В Кюстендил ще почетат жертвите на сръбската бомбардировка отпреди 81 години.

С поклонение пред Братската могила в градския гробищен парк в 11 часа през днешния ден ще бъдат маркирани 81 години от сръбските бомбардировки над град Кюстендил,  станали на 6 април 1941 год. Жертвите от бомбардировката са над 60. 

Всяка година на 6 април кюстендилци с венци и цветя почитат жертвите на тази бомбардировка, окървавила центъра на града. Историкът от районния музей доцент доктор Ангел Джонев описа:

" В 8.30 часа няколко самолета " Дорние " на югославските военновъздушни сили кръжат над Кюстендил и хвърлят бомби. Основни елементи от провалите са основната улица - " Александровска ". Според останалите свидетелства, те вършат няколко офанзиви, а в резултат на това умират над 60 души цивилно население. В рамките на към един час се твърди, че  са осъществени няколко офанзиви. Като отговор на противовъздушна защита няма. В този ден е бомбардирана и столицата, само че най-големите провали са в Кюстендил. Бомби са хвърлени и край Враца. Има една серия от бомбардировки в целия интервал от 6 април 17 април ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР