В квартал Лее в Бремерхафен пожарите нямат край. Последният е

...
В квартал Лее в Бремерхафен пожарите нямат край. Последният е
Коментари Харесай

Защо горят сгради, обитавани от българи?

В квартал Лее в Бремерхафен пожарите нямат край. Последният е избухнал в неделя - в многоетажна жилищна постройка, населявана от мигранти, доста от които са български жители. Пламъците са тръгнали от чували, цялостни с отпадък, оставени в общото стълбище. Според един от жителите на блока, входната врата не е била заключена. Засега полицията не изключва версията "умишлен палеж ".

Това надалеч не е единственият пожар в Лее. През последните месеци постоянно се стига до сходни случаи: от ноември 2016 до момента е имало минимум 19 пожара, осведоми радио Бремен. Много от тях протичат по една и съща скица: пламъците избухват в остарели здания в не изключително положително положение, населявани най-много от български жители. Най-често пожарът потегля от чували с отпадък, от детски колички или ремаркета за колела, които са се намирали в общите елементи на постройките. Нерядко пламъците са били животозастрашаващи, имало е даже жертви. Въпреки това към този момент полицията отхвърля изрично версията за "серия умишлени палежи ".

Защо?

Защо управляващите не желаят да приказват за серия от палежи, откакто схемата съвсем постоянно е една и съща? Този въпрос си задават мнозина в северногерманския град. В изявление за радио Бремен социалдемократът Даниел Соарес от мигрантския съвет на Бремерхафен споделя, че протичащото се не е случайност. "Според мен, тук става дума за политически стимулирани закононарушения. Защото съвсем всички жертви са мигранти. И съвсем всички са от една народност. Според нашите усещания, сега българската общественост тук е сложена под голям напън ", акцентира Соарес и прибавя, че българите изпитват голям боязън, тъй като осъзнават доста добре, че тъкмо те са на прицел.

Затова и Даниел Соарес упорства управляващите да стартират следствие в тази посока - умишлени палежи против българите. Криминалната полиция на Бремерхафен обаче към този момент няма такова желание. От там не желаят да приказват за връзка сред обособените пожари - нищо, че си наподобяват толкоз доста. "Нашата цел е да съберем всички информации, да ги проучваме и вероятно да заловим причинителите ", гласи късият коментар на локалната полиция.

В ефирен репортаж на публицисти от Бремерхафен за предаването "Buten un binnen " се споделя, че в бъдеще градът желае да предотврати сходни пожари. За тази цел от общината имат намерение да раздават брошури на разнообразни езици, в които се съдържат и следните препоръки: не оставяйте предмети в общите елементи на жилищните здания и заключвайте входните порти! От репортажа научаваме още, че при пожарите до момента са потърпевши общо 40 души. Преди няколко месеца при пожар в квартал Лее е умряло едно тригодишно дете.

Българите и Бремерхафен

Бремерхафен е прочут с високия брой български мигранти. Преди две години градът се прочу с голяма машинация със обществени помощи, в която бяха въвлечени над хиляда източноевропейци, по-голямата част от които българи. Между 2013 и 2016 те са получавали обществени помощи, без да са имали право на тях, като по този метод на общината са били нанесени вреди за към 6 милиона евро. Разследването по този случай още тече. Ние от Дойче Веле сме писали неведнъж по тематиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР