В кризата, предизвикана основно от войната в Украйна, правителството може

...
В кризата, предизвикана основно от войната в Украйна, правителството може
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Увеличението за половината пенсионери всъщност не е 21%, а 20 лв. То е далече от компенсация на инфлацията

В рецесията, провокирана главно от войната в Украйна, държавното управление може да помогне на тези, които не могат да понесат тази цена, с цел да не изпаднат „под чертата“. Това сподели пред БНР Ивайло Калфин, шеф на Европейската организация за възстановяване на живот и труд, някогашен министър на труда и обществената политика.
„Които няма по какъв начин да стягат повече коланите. Няма по какъв начин да се резервира стандартът на живот на всички. Не би трябвало да се основават упования, че всички може да бъдат обезщетени.“

Според него партиите от ръководещата коалиция се държат „като деца в магазин“.
„Всеки има 1000 стремежи и най-сетне се свеждат до опциите на родителите. Чуваме всевъзможни невероятни стремежи и всеки желае повече и повече. С този метод не се реализират предвидимост и непоклатимост, а в случай че няма непоклатимост и предвидимост“, се обезсмислят ограниченията, счита Калфин.

Увеличението на пенсиите от 21% в действителност не е нарастване, уточни той и се стимулира, като изясни, че пенсионерите с минимална пенсия „ще вземат с 20 лв. повече, в сравнение с в този момент вземат“, над 60-те лв. от коронавирус добавката.

„Половината пенсионери, колкото и бомбастични да наподобяват числата, ще вземат 20 лв. повече. Това нарастване е надалеч от отплата на инфлацията, която можем да забележим през последната година“ безапелационен е Калфин.

„Част от този огромен набор, да не кажа безпорядък от ограничения, който се декларира, фактически са проинфлационни“, разяснява някогашният обществен министър.

Относно минималната работна заплата Калфин сподели, че огромна част от бедните работещи имат и деца и „особено хората с дребни деца и ниски приходи са в най-рисковата група за изпадане в бедност“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР