В края на седмицата Бойко Борисов и здравният министър Костадин

...
В края на седмицата Бойко Борисов и здравният министър Костадин
Коментари Харесай

Сами одобрихте изключения за ваксините - какво отговори Брюксел на Борисов

В края на седмицата Бойко Борисов и здравният министър Костадин Ангелом няколко пъти повториха, че България е поръчала от всички утвърдени за Европейски Съюз ваксини, само че не се съблюдава графика за доставянето им. Премиерът разяснява и това, че се е присъединил по този пород в писмо с още четирима свои сътрудници - Себастиан Курц (Австрия), Андрей Бабиш (Чехия), Артурс Кришянис Каринш (Латвия) и Янез Янша (Словения).

То е до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и съгласно известието на пресслужбата на Министерски съвет в него се упорствало да се подсигурява, че всички държави-членки, огромни или дребни, имат еднакъв достъп до имунизациите. Ден по-рано Курц свика ексклузивен брифинг, с цел да каже, че ваксини в Европейски Съюз се разпределят отвън контрактувания принцип - съгласно каузи от популацията на Европейски Съюз - и че по този начин се оказвало, че Малта ще получи 3 пъти повече дози спрямо България до юни.

" Ние не желаеме нищо друго от Европейска комисия, с изключение на да ни дадат това, което сме договорили ", безапелационен бе министър председателят Борисов, се споделя в прессъобщението от София.

на Европейската комисия в събота разкри, че в действителност страните членки са се договорили и за различен механизъм:

" Разпределянето на дози ваксини според предварителните съглашения за покупка следва транспарантен развой.

Комисията е съгласна с последните изказвания на няколко държави-членки, че най-справедливото решение за разпределение на дози ваксини е въз основа на pro rata - съразмерно население на всяка държава-членка. Това е решението, което Комисията предложи за всички съглашения за предварителни покупки. Това е заслужено решение, защото вирусът заразява еднообразно на всички места, във всички елементи на Европейски Съюз.

Държавите-членки взеха решение да се отклонят от предлагането на Комисията, като прибавят еластичност, която разрешава да се реализира единодушие за друго систематизиране на дозите, като се вземат поради епидемиологичната обстановка и потребностите от имунизация на всяка страна. Съгласно тази система, в случай че държава-членка реши да не употребява pro rata (пропорционално разпределеното ѝ), дозите се преразпределят сред останалите заинтригувани държави-членки.

Държавите-членки са употребявали тази система, с цел да модифицират pro rata (пропорционалното) систематизиране, препоръчано от Комисията според всичките 6 контракта за авансово закупуване. Държавите-членки следва да намерят съглашение, в случай че желаят да се върнат към pro rata (пропорционалната) основа. "

Съдържанието на писмото, под което се е подписал Борисов, не е показано публично в София. Премиерът и здравният министър не разясняват за какво България се е съгласила на спомагателния механизъм за разпределение и дали е измежду страните, които в някакъв миг са се отказвали от дози по пропорционалното систематизиране.

На Рожен Борисов сподели, че благодарил на Европейската комисия, че договаря и подписа контракти за имунизациите и добави, че попитал кой носи гаранциите: " Отговорът е - Европейската комисия по медикаментите (ЕМА) и Европейската комисия (ЕК). Счинам, че пропорционалното систематизиране е най-справедливото. И в този момент, без да ни се дадат безусловно никакви данни - на всички страни членки, освен на България... " Но не сподели какви тъкмо данни не се дават от Европейската комисия.

" Обяснявайте, тъй като в този момент като е предизборно всички се пробват да се качват на тая вълна ", добави Борисов.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР