В края на октомври, по-малко от две седмици след световната

...
В края на октомври, по-малко от две седмици след световната
Коментари Харесай

Всички обичат Васил

В края на октомври, по-малко от две седмици след международната си премиера на кинофестивала във Варшава, двамата водещи артисти във кино лентата " Васил " си поделиха оценката за най-хубава мъжка роля на 67-ото издание на кинофестивала Seminci в испанския град Валядолид - това са испанският артист Кара Елехалде и българският Иван Бърнев.

Най-кратката визитка на испанско-българската копродукция е " модерна приказка за другарството и пътищата, които ни доближават към другите " . " Васил " (изигран от Иван Бърнев) e и първият пълнометражен филм на испанската режисьорка Авелина Прат с присъединяване също на Александра Хименес, Суси Санчес, Сю Флек. Продуциран е от Мириам Порте (Distinto Films) от испанска страна и Мина Милева и Весела Казакова (Activist 38) от българска .
Кара Елехалде и Иван Бърнев в кадър от кино лентата Източник: Filmax
" Може би си мислите, че приемането на премия ex aequo ме кара да се вълнувам на половина, само че в действителност е двойно повече. Не приказвам различен език, нито британски, нито български, само че с Иван успяхме да се разберем и освен да работим дружно, само че и станахме огромни другари. Обичам го ", сподели след оповестяването за премията Кара Елехалде, един от най-популярните испански артисти и режисьори, прочут най-много с кино лентата " Испанска спекулация ". Още преди стартирането на " Васил " в Испания на 4 ноември рецензията съвсем единомислещо разгласи българския артист за " откритието " на кино лентата.

И въпреки всичко, когато режисьорката Авелина Прат се среща с кастинга от десетина български артисти, тя има напълно друго очакване за централната роля. " Никой не знаеше испански, изпратихме им репликите и ги научиха фонетично. Когато видяхме Иван, незабавно ни сграбчи, макар че беше доста друг от стандарта за българин , който имахме. Дадохме си сметка, че неговият сексапил ще обогати персонажа ", споделя за " Капитал " Авелина Прат ден след предпремиерната прожекция на 27 октомври в Мадрид, на която за първи път участва и многочислена българска аудитория. " Тестът очевидно е изискан, в този момент към този момент съм безусловно спокоен, че мога да се прибера в България ", сподели артистът Иван Бърнев.
Кара Елехалде и Иван Бърнев на кинофестивала във Валядолид Източник: Filmax Реклама
Сценарият е въодушевен от персонално прекарване на режисьорката отпреди десетина години . " Баща ми ми се обади една заран, с цел да ми каже, че няма да пристигна на обяд, тъй като има българин в дома си. Останал да спи на улицата и негова другарка го помолила да го приюти за няколко дни, които прераснаха в два месеца. "

Авелина следи протичащото се като непряк наблюдаващ, " като на кино ". " Няколко месеца откакто този човек си потегли, усетих, че съм изпуснала, че не се срещнах с него. Единственото, което можех да направя, беше да напиша тази история ", споделя Авелина.
Кара Елехалде и Иван Бърнев в кадър от кино лентата Източник: Filmax
Макар да има и мощни художествени моменти, тя резервира огромна част от действителната история. До момента не са открили контакт с българина, въодушевил историята.

Филмът споделя историята на харизматичния български преселник Васил, първенец по шах и бридж , който " вижда живота по друг метод и има дарбата да преобразява вечно хората, с които поддържа връзка ". Според създателите филмът подтиква към размисъл за компликацията да поддържаме връзка с близките, освен това освен с другите в лицето на имигрантите, само че и с най-близките. " И на първо място това е историята на едно другарство и по какъв начин един чужд и на пръв взор чудноват човек може да остави незаличима диря в нас. "
Реклама
Филмът визира и тематики като миграционни придвижвания, културна еднаквост, интеграция , с които се открояват българските копродуцентки Мина Милева и Весела Казакова в своите филми " Жените плачат " и " Котка в стената ".

Авелина Прат стартира да написа сюжета преди пет години. През 2018 година той е измежду десетте плана от над петстотин оферти от целия свят, стигнали до финала на креативния уъркшоп Berlinale Talents Script Station. След това е видян от една от най-известните испански режисьорки, Исабел Коишет.
Момент от фотосите на " Васил " Източник: Filmax
Преди да се захване с кино, Авелина Прат работи 10 години като архитектка. " Наясно бях с главната концепция за отчуждаването в живота, компликацията същински да се доближим до индивида против нас ". Тя дефинира работата на Иван Бърнев за " зрелищна ", защото той научава целия сюжет, без да знае испански. Той споделя, че е учил репликите " като песнички ".

" Беше изцяло позволено да приказвам по метода, по който мога да се оправя. Въпреки това обаче знаех, че фразите би трябвало да са оптимално добре произнесени, с цел да не затормозяват испанската аудитория ", споделя Бърнев за " Капитал ". Този път не е бил изплашен от предизвикването, тъй като през 2006 година играе основната роля във кино лентата I Served the King of England на чешкия режисьор Иржи Менцел, само че " там героят беше чех, което постановяваше съвършен език, по тази причина ме дублираха ". Въпреки това той би трябвало да произнася всички реплики на чешки, а за ролята е номиниран на фестивала " Берлинале ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР